Ingen Myhlback i A-landslaget – VM-aktuell ändå

Lasse Mannheimer/TT

Lars Frank/TT

Publicerad 2024-05-02

Alvar Myhlback. Arkivbild.

Två nya åkare tar plats i det svenska herrlandslaget, men Alvar Myhlback är inte en av dem.

Den 18-årige längdtalangen får i stället jaga en plats till skid-VM 2025 som en del av juniorlaget.

– Men han ska nog få vara med på några A-landslagsläger, säger landslagschefen Anders Byström.

Alvar Myhlback är tillbaka i den traditionella skidåkningen, men den 18-årige talangen får inte plats i det svenska A-landslaget riktigt än. Myhlback, som i vintras satsade främst på långlopp, är uttagen i det svenska juniorlandslaget inför säsongen 2024–25.

– Han är ju fortsatt junior och inte ens sistaårsjunior. Men vi har pratat om att han ska få vara med på några A-landslagsläger för att få ett bra utbyte där. Alvar är långt fram träningsmässigt så det blir en bra win-win-situation för både honom och laget, säger Sveriges landslagschef Anders Byström under torsdagens truppresentation.

Myhlback själv hade inte räknat med en A-landslagsplats.

– Jag hade inte förväntat mig det, blir nästan chockad att så många verkar ha trott det, säger han.

Trea i Vasaloppet

Byström utesluter inte att Myhlback kan slå sig in i den svenska truppen till den kommande säsongens stora höjdpunkt: senior-VM i Trondheim 2025.

– Det är jättekul att Alvar vill vara med och satsa på traditionell skidåkning igen. Han har juniorvärldsmästerskap och kanske seniorvärldsmästerskap också här i vinter.

I december förra året fick Myhlback för första gången chansen i världscupen. Där har han ännu inte nått några topplaceringar, men han imponerade samtidigt stort i långloppscupen, där den smått sensationella tredjeplatsen i Vasaloppet stack ut särskilt. Myhlback tog också två guld på junior-VM i slovenska Planica tidigare i år.

Multitalangen nobbar

En annan stor skidtalang saknas däremot. Elsa Tänglander, som tagit internationella guldmedaljer på juniornivå i både längd och skidskytte, blev erbjuden en plats i juniorlaget, men har tackat nej.

I övrigt var det få stora överraskningar i trupperna. Det högklassiga svenska damlaget är exakt detsamma som i fjol, medan det på herrsidan skett två byten bland sprintspecialisterna. Marcus Grate och Anton Persson har ramlat ur A-landslaget till förmån för Oskar Svensson, som är tillbaka efter att ha petats i fjol, och Emil Danielsson, som är med för första gången.

– Det här har man drömt om sedan man var liten. Det är många som slåss om de här platserna. Jag ska visa dem att jag förtjänar den, säger Emil Danielsson.