Ersätter supportrar på läktaren – med robotar

TT–Ritzau–AFP

Publicerad 2020-04-13

Baseballigan i Taiwan spelar på trots coronakrisen. Arkivbild.

Läktarna ekar tomma världen över i coronakrisens spår.

Lösningen i den taiwanesiska baseballigan?

Att ersätta sjungande fans med robotar och skyltdockor.

I stort sett hela sportvärlden är pausad på grund av coronaviruset. Ett undantag finns emellertid i Taiwan – där både baseball- och fotbollsligan drog i gång i helgen.

För att minimera risken för smittspridning är det dock inför tomma läktare som matcherna måste spelas, något som har lett till kreativa åtgärder i den sydostasiatiska önationen.

För att byta ut den ödsliga känslan och skapa härlig stämning på sin hemmaarena har baseballaget Rakuten Monkeys låtit placera ut skyltdockor och trummande robotar på åskådarplats, klädda i hemmalagets färger.

Det mekaniska hemmastödet var redo att heja fram klubben till seger i hemmapremiären mot gästande Chinatrust Brothers – men matchen fick dessvärre ställas in på grund av regnoväder.

Baseball är den populäraste sporten i Taiwan där högstaligan med stolthet deklarerade att spelschemat med 240 matcher ska genomföras som planerat.

"Vi är den första professionella baseballigan att starta i världen under pandemin", skriver ligan i ett uttalande som fortsätter:

"Vi välkomnar alla att följa den nya 2020-säsongen och slappna av mitt i en spänd tillvaro på grund av utbrottet."

Taiwan, som har 24 miljoner invånare, har klarat sig förhållandevis väl under coronapandemin. Landet uppges ha färre än 400 bekräftat smittade av covid-19 och bara sex döda. Skolor, barer och restauranger håller fortsatt öppet medan festivaler och andra evenemang som lockar stora folkmassor har stoppats.