Ekbom ledde Frölunda till viktig seger

Micke Larsson/TT

Publicerad 2020-02-13

Viktor Ekbom jublar efter att ha gjort 1–0 för Frölunda mot Örebro. Den nyttige backen stod för två mål och en assist när göteborgarna vann med 5–3 i Scandinavium.

Backen Viktor Ekbom visade vägen för Frölunda i segern med 5–3 mot Örebro. Han är mest känd för sin defensiva kvalitet – men sköt nu två mål och passade till ett mot sin tidigare klubb.

– Den här segern kommer vi att bygga vidare på, säger Ekbom.

Frölunda gjorde en svag insats hemma mot Linköping i tisdags (1–3). Nu ville SHL:s regerande mästarlag visa vad man kan.

– Vi var väldigt besvikna, säger Viktor Ekbom, och berättar att laget pratat igenom läget.

Mot Örebro var Frölunda klart bäst i de två första perioderna, som gav ledning med 4–1.

Viktor Ekbom gjorde själv 1–0 och 4–1, båda med skott ur vänsterläge. Det första satt snyggt i vid krysset.

Bytte målvakt

Ekboms andra mål fick Örebro att byta målvakt. Dominik Furch ersattes av Jonas Arntzen.

Mellan målen assisterade Ekbom till Samuel Fagemos 2–0. Därmed är den 30-årige backen nu uppe i fyra mål och sju assist denna SHL-säsong. Två mål i samma match har han aldrig tidigare gjort på den här nivån.

Men Viktor Ekbom leder Frölundas interna plus/minus-liga, som bokför hur många mål framåt respektive bakåt varje spelare varit inne på i numerärt likaläge.

I början av tredje perioden ställde Ekbom dock till det. Han föll och tappade pucken innan Ludvig Rensfeldt för andra gången kunde reducera för Örebro.

– Det får man bjuda på idag, säger Viktor Ekbom.

Tredje akten kom att skilja sig från de två första.

– Matchen byter helt skepnad när de gör sitt andra mål, konstaterar Viktor Ekbom.

– Hade vi kommit från en bra match senast tror jag inte att de hade sett ut så, funderar han.

Örebro hetast

Nu var Örebro hetast. Med 6.10 kvar ordnade Glenn Gustafsson 4–3 för gästerna. Men fler mål blev det inte, förrän Max Friberg satte 5–3 i öppet mål med tolv sekunder kvar.

Örebrotränaren Niklas Eriksson ser förstås matchen från andra hållet, och var mest nöjd med tredje perioden.

– Så skulle vi ha velat se ut från start, säger Eriksson.

– Vi behöver komma ut mycket hårdare och bättre mot Skellefteå på lördag, tillägger han.

Häromdagen blev det känt att Örebrobacken Kristian Näkyvä drabbats av cancer. Före torsdagens match fick han en fin hälsning från Frölundas klack, på en stor banderoll: "Kämpa Kristian! #fuckcancer".