Ny svensksuccé – etta och trea efter drama

Simon Sjöstrand/TT

Publicerad 2020-01-12

Linn Svahn, till höger, vann lagsprinten tillsammans med Maja Dahlqvist.

Dubbelt svenskt på pallen – igen.

De svenska skiddamerna fortsätter att dominera lagsprinten i världscupen.

– Vi har bra flyt just nu, säger Linn Svahn som vann lagsprinten i Dresden tillsammans med Maja Dahlqvist efter en rysare.

Duon vann lagsprinten även före jul, då i slovenska Planica, och gick in som favoriter på den trånga stadsbanan i Tyskland.

Att svenskorna stod på pallen även i den individuella sprinten i går – Svahn etta, Dahlqvist trea – sänkte inte direkt förväntningarna.

Och visst levde de upp till favoritskapet.

Men det blev spännande.

"Sämsta spurten"

Efter en inledande lugn åkning av hela fältet de första sju-åtta minuterna ökade en hungrig Maja Dahlqvist farten på sina sträckor. Svahn avvaktade på sina, men när den 20-åriga sensationen fick en lucka på sträcka tio tryckte även hon på och då var det bara Schweiz, med Nadine Fähndrich och Laurien van der Graaff, som kunde hänga på.

Efter en rafflande duell på upploppet kunde Svahn sträcka ut ena skidan över mållinjen och säkra segern – nio hundradelar före schweiziskorna.

– Jäkligt gött, säger Dahlqvist i SVT.

Svahn:

– Jag fick lite bakåtvikt och några dåliga skär på upploppet, så det var fasen den sämsta spurt jag gjort, men vi vann ändå. Vänta bara tills nästa gång jag sätter den. Jag visste att jag har långa ben så det var bara att sticka fram tån.

Aldrig förlorat

Det svenska andralaget med Evelina Settlin och Linn Sömskar blev trea efter att Sömskar spurtat ner norska superstjärnan Maiken Caspersen Falla.

Stort jubel i svensklägret – där Svahn och Dahlqvist strålade allra mest.

– En seger är alltid en seger, oavsett om det är lite marginal. Vi vann och det är det viktiga, säger Svahn, och konstaterar att Sverige återigen hade två lag på pallen.

– Vi verkar ha bra flyt nu.

Det var Dahlqvists femte raka världscupseger i lagsprint. Hon har också ett VM-guld på distansen från i fjol och har aldrig förlorat en lagsprint i karriären.

– Jag gillar den där sviten. Jag har sagt till Linn att hon inte får bryta trenden, säger Dahlqvist och skrattar.