Retroklätt Brynäs föll mot Luleå

Marie Hallman/TT

Publicerad 2020-01-25

Luleås Einar Emanuelsson gjorde två mål mot Brynäs. Arkivbild.

Brynäsfansen frossade i gamla guldminnen men det var Luleåklacken som fick jubla åt säsongens tredje raka seger mot Brynäs efter 3–1 i Gävle på lördagskvällen.

Brynäs spelade inför fullsatta läktare i röda retrotröjor med orange ränder och bjöd på nostalgi i massor till minne av SM-guldet, mot just Luleå, 1993.

Men gamla minnen kan man som bekant inte leva på, särskilt inte när dagens serieledare kommer på besök.

Första perioden blev visserligen jämn och slutade i Brynäs favör då Greg Scott knästående slog in sin egen retur på volley efter 17.47 i hemmalagets första power play i matchen.

Luleå svarade med en tidig kvittering i mittenperioden då unge forwarden Einar Emanuelsson kvitterade med ett skott som gled längs isen under Jonathans Sigalets klubba och in mellan benen på Samuel Ersson.

Missade straff

Luleås 22-årige målskytt var inte ens född när Andreas Dackell gjorde två mål i den femte och avgörande SM-finalen mot Luleå den 6 april 1993.

Den här lördagskvällen stod just Dackell i Brynäsbåset som ersättare för nye huvudtränaren Ove Molin som var hemma på grund av sjukdom.

Men den gamla guldhjälten fick inte jubla åt fler Brynäsmål i matchen, trots att hemmalaget fick en straff 5.15 in i andra perioden som unge backen Victor Söderström försökte snirkla in.

Den straffduellen vanns istället av Joel Lassinantti som hade bytts in efter första perioden.

Luleåmålvakten läste Söderströms dragningar och kunde enkelt mota straffskottet med benskyddet.

Resten av matchen var mest ett ställningskrig.

Då krävs något oväntat och det var precis det som Einar Emanuelsson tog vara på när han blev tvåmålsskytt efter 52 sekunder av den tredje perioden.

Rautio skadad

Luleåbacken Daniel Sondell sköt då bredvid Brynäsmålet, pucken studsade via kortsidans sarg och sedan via Samuel Erssons plockhandske ner vid första stolpen.

Där stod unge Einarsson och slog påpassligt in (2–1) som sedan följdes av 3–1 i tom bur från Juhani Tyrväinen.

Luleås seger togs dock med smolk i bägaren då David Rautio alltså tvingades kliva av efter första perioden efter att han fått en smäll mot huvudet vid en kollision med Emil Molin.

Det var när den här texten skrevs oklart, hur illa smällen tog på Luleåmålvakten som inte ens kom ut till båset som reserv under resten av matchen.