Dansk psykning mot Sverige: "Väldigt snällt"

David Carlsson/TT

Publicerad 2020-01-10

Henrik Møllgaard är glad att Danmark spelar sina gruppspels- och mellanrundsmatcher i Malmö, och väntar sig stort publikstöd.

Tusentals tillresta danskar kommer att känna sig som hemma på bortaplan under handbolls-EM.

För det tackar de Sverige – som valde att placera Danmark i Malmö.

– Väldigt snällt av dem, säger försvarsbjässen Henrik Møllgaard och ler.

Det danska herrlandslaget är både regerande världsmästare och olympiska mästare, och går in i handbolls-EM som en av de största favoriterna till guldet.

Inte blir favoritskapet mindre av att Danmark spelar sina gruppspelsmatcher i Malmö i stället för i Göteborg, Graz, Wien eller Trondheim. Det korta avståndet över sundet gör att 7 000 danska supportrar väntas vara på plats för Danmarks premiär mot Island på lördagen.

– Det kommer att vara en enorm fördel för oss. Förhoppningsvis kommer Sverige känna att de har gjort ett misstag att sätta oss i Malmö, säger den danske försvarsspecialisten Henrik Møllgaard.

Sverige får möta Danmark

Han syftar på att det var Sveriges beslut att placera Danmark i gruppen som spelar i Malmö. Den placeringen gör också att Sverige kommer att ställas mot Danmark och flera andra förhandsfavoriter i en eventuell mellanrunda – även det i samma stad.

– Det finns en ekonomisk aspekt av det, de vet att de kan sälja slut på biljetterna varje kväll när vi spelar så nära Köpenhamn, säger Møllgaard:

– Men när man spelar hemma vill man ha alla fördelar. Det bästa hotellet, det bästa spelschemat, en extra dag ledigt när det går. Allt sådant hade vi under VM på vår hemmaplan. Det kanske inte är helt fair play, men som hemmalag gör man allt för att vinna guld.

– Så jag blev lite förvånad över att Norge och Sverige valde att göra så här. Väldigt snällt av dem, säger han med ett leende.

Press på världsstjärnan

Det danska laget har visat sig trivas på svensk mark tidigare, och 2011 blev det VM-silver i Malmö. Den turneringen innebar även det stora genombrottet för Mikkel Hansen, som samma år utsågs till världens bästa handbollsspelare.

– Jag gillade verkligen att spela i Sverige. Det var en rolig erfarenhet att spela inför så mycket danskar utanför Danmark, säger han.

Nio år senare tillhör den 32-årige vänsternian fortsatt den absoluta världstoppen, och hans stjärnstatus har hunnit bli ännu större. Det är han som förväntas lyfta Danmark till en ny guldmedalj.

– Det är klart att vi har press på oss. Men det räcker att vi är ofokuserade eller går på 90 procent av vår förmåga i två matcher så är vi ute ur turneringen. Om vi behåller fokuset vet vi att vi kan gå väldigt långt, säger Hansen.

Följ ämnen i artikeln