Steen nådde drömgräns – i gamla hemstaden

TT

Publicerad 2020-02-02

Alexander Steen spelade sin 1000:e NHL-match när hans lag St Louis mötte Winnipeg.

Alexander Steen har spelat sin 1 000:e NHL-match.

Milstolpen nåddes i bortamötet mot Winnipeg. Den stad där 35-åringen tillbringade sin barndom och där hans pappa Thomas Steen är en ikon.

– Det har varit en fantastisk resa att se och följa honom, säger Thomas Steen till nhl.com.

Historiens vingslag slog när Alexander Steen äntrade isen med sitt St Louis i Winnipegs arena Bell MTS Place. Det kunde inte bli en bättre plats för jubileumsmatchen.

Vänner och familj fanns på plats i arenan för att fira den 35-årige svenskens milstolpe.

Det var i Winnipeg som Alexander Steen föddes 1984, då han pappa Thomas Steen var en av NHL-lagets stjärnor. Steen den äldre spelade 14 säsonger i Winnipeg och får om en dryg vecka sin tröja upphängd i taket.

"Många minnen"

Symboliken har varken gått far eller son förbi.

– Många minnen från när han var barn väcks till liv, säger en stolt Thomas Steen enligt nhl.com.

– Några har skickat sms till mig om det, säger Alexander Steen enligt sajten och fortsätter:

– Jag pratade med min pappa om det. Det är roligt hur saker och ting kan bli, med alla skador och matcher man spelar.

Det var just en skada som avgjorde ödet den här gången. Steen hade bara 20 matcher kvar till den magiska drömgränsen när han råkade ut för en vristskada i november. Svensken missade 16 matcher och det var inte förrän han åter kunde spela i december som det stod klart var jubileumsmatchen skulle komma att spelas i familjens gamla hemstad.

Pappa Thomas Steen spelade i Winnipeg mellan 1981–1995 och kom upp i 950 NHL-matcher. Att sonen nu bräcker honom med sin 1 000:e match tar han med ro.

Trettonde svensken

Alexander Steen är den trettonde svensken att komma upp i 1 000 NHL-matcher. Han värvades till NHL av Toronto och spelade sin första NHL-match den 5 oktober 2005. Han flyttade till St Louis 2008 och är nu inne på sin tolfte säsong för laget.

Själva jubileumsmatchen slutade med förlust för St Louis med 2–5. Winnipeg gick i från till en tremålsledning, innan St Louis lyckades reducera i tredje perioden, men laget var aldrig nära. Steen gick av planen mållös efter att ha spelat sammanlagt 14 minuter.