Kulusevski klar för Juventus: "En viktig dag"

David Hjorter/TT

Robin Salomonsson/TT

Publicerad 2020-01-02

Dejan Kulusevski är klar för storklubben Juventus. Svensken har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till sommaren 2024. Här blir han fotograferad i samband med att han anlände till Turin på torsdagen.

Dejan Kulusevski är klar för Juventus.

Den 19-årige svensken har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig i fyra och ett halvt år med storklubben från Turin och anländer till sommaren.

Fram tills dess spelar den offensive stortalangen kvar i Parma.

– Året kunde inte ha börjat bättre, säger Kulusevski till Juventus tv-kanal.

Dejan Kulusevski har gjort enorm succé i Parma i serie A, fyra mål och sju assist på 17 ligamatcher, och de senaste veckorna har ryktena kring en övergång till en större fotbollsklubb florerat. Nu är han officiellt klar för storklubben Juventus efter att ha skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till sommaren 2024.

– Det är en viktig dag för mig och min familj. Jag är väldigt glad, säger svensken till Juventus tv-kanal.

– Juventus är en av de största klubbarna i världen. När jag fick möjligheten att spela för dem tvekade jag inte en sekund, fortsätter han.

Övergångssumman landade på 35 miljoner euro, motsvarande 366 miljoner kronor, och därmed tangerar Kulusevski Victor Nilsson Lindelöf som Sveriges näst dyraste spelare någonsin.

Kvar i Parma

Men någon längre tid i Turin blir det inte för Dejan Kulusevski den här gången. Han kommer nämligen att spela kvar i Parma, dit han har varit utlånad från Atalanta, säsongen ut och representera "Juve" först från och med nästa säsong, 2020–21.

Då blir han en del av Juventus stjärnspäckade trupp som bland annat innehåller Cristiano Ronaldo, Paulo Dybala, Leonardo Bonucci och Gonzalo Higuaín.

Han kommer även att få chansen att spela under tränaren Maurizio Sarri, känd för sitt snabba kortpassningsspel.

– Jag har studerat hans spelsätt och gillar det mycket, för bollen rör sig snabbt och aldrig med mer än två bollkontakter. Jag vill bli förbättra mig och tror att han kan hjälpa mig med det, säger Kulusevski.

Inför omstarten av serie A ligger Parma på sjunde plats i tabellen och Kulusevski på andra plats i assistligan. Parma möter just Atalanta på bortaplan på måndag.

Fostrad i BP

Vänsterfotade Kulusevski, som har både svenskt och nordmakedonskt medborgarskap, fastnade på bild i Turin redan på nyårsdagen och under torsdagsförmiddagen mottogs han av supportrar och fotografer när han anlände till Juventus egna läkarklinik J Medical.

19-åringen från Vällingby, som A-landslagsdebuterade i 3–0-segern mot Färöarna i EM-kvalet i november, poserade med ett leende när några av supportrarna ville ta bilder med sina telefoner.

Svensken har som ambition att spela sig in i EM-truppen inför sommarens mästerskap och lär få mer, viktig, speltid under våren i Parma än vad han skulle ha fått i Juventus.

2000-talisten Kulusevski, som fyller 20 år i april, fostrades i Brommapojkarna, värvades till Atalanta som 15-åring och flyttade till Italien som 16-åring. Förra säsongen gjorde han tre inhopp för Bergamoklubben Atalanta i serie A innan han lånades ut till Parma i juli i år. Så sent som i augusti gjorde sin första tävlingsmatch från start som senior.

Enligt Aftonbladet ger övergången till Juventus ett mångmiljonbelopp till moderklubben BP.