Duplantis med hemlängtan: "Varit en ganska lång resa"

Anders Wallin/TT

Publicerad 2024-04-27

Armand Duplantis. Arkivbild.

Armand Duplantis vann igen på Diamond League-turnén i Kina.

Något världsrekord blev det dock inte – och nu vill han hem till sin säng.

– Det har varit en ganska lång resa, säger stavhoppsstjärnan.

Stjärnan var ensam att klara 5,92 – då belgaren Ben Broeders och amerikanen Sam Kendricks rev ut sig – och tog sedan 6,00 i lika imponerande stil.

Sedan bad svenskamerikanen att få upp ribban på världsrekordhöjden 6,25.

Följande utspelade sig efter det: miss, miss och miss.

24-åringen var allra närmast i sitt tredje hopp men rev ändå och fick till slut nöja sig med ytterligare en seger på Diamond League-turnén i Kina.

”Ganska nära”

– Alla försök kändes bra och det var ganska nära på det sista. Men jag hade inte exakt samma känsla i benen som jag hade förra veckan. Men det här var helt okej, jag hoppade över sex meter igen och tävlade bra, säger han till SVT.

– För att hoppa världsrekord behöver allt kännas perfekt.

Efter den tuffa innesäsongen — där Duplantis visade sig vara mänsklig – slog han till direkt med världsrekord i första utetävlingen och Diamond League-premiären i kinesiska Xiamen.

Stavhopparen, som med god marginal klarade 6,24 meter, gratulerades med inhemska sötsaker och efter att ha smakat det gröna godiset samt turistat i Suzhou var han redo för nästa Diamond League-tävling.

Hemlängtan

Återigen var han över sex meter, återigen vann han en Diamond League-tävling.

En prestation som han var mer än nöjd med.

Samtidigt var han glad över att snart få åka hem.

– Jag har varit här en och en halv vecka. Det kan vara svårt när man inte äter maten man brukar och inte sover i sin egen säng.

– Nu ska jag tillbaka hem till min säng, vila och träna. Jag har några veckor till min nästa tävling och det är skönt.

Armand Duplantis satte världsrekord för första gången i februari 2020. I Torun, Polen, hoppade han 6,17 och tog därmed över rekordet från fransmannen Renaud Lavillenie. Sedan dess har Duplantis förbättrat rekordet successivt. Hoppet i Xiamen var den åttonde gången som han satte världsrekord.