Jokerit tillbaka i finländska ligan – nästa år

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2022-04-20

Jokerit vill spela i den finländska ligan igen. Arkivbild.

Jokerit, som lämnat den ryska hockeyligan KHL, återvänder till finländska Liiga.

Men först till nästa säsong.

Under det kommande året ska man bygga upp en nytt lag, skriver klubben på Twitter.

Jokerit har spelat i den ryska ligan KHL i åtta säsonger, men lämnade ligan för en tid sedan på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Därefter har Jokerit gjort sig av med alla rysskopplingar. Ordföranden, den förre storstjärnan Jari Kurri, har köpt ut storägaren Norilsk Nickel Harjavaltas, ett företag som ingår i den ryske oligarken Vladimir Potanins koncern. Och Kurri har lämnat KHL:s grupp för klubbdirektörer.

”Under vår tid i KHL har vi systematiskt jobbat för att utveckla finländsk ishockey. Samtidigt är det så att problem utanför ishockeyn har påverkat klubbens rykte. Vi ska göra allt vi kan för att återuppbygga folks förtroende för Jokerit”, säger Kurri i uttalandet på Twitter.

Jokerits mål är att återvända till Liiga till säsongen 2023-2024 och man ska ansöka till ligan om en licens.

”Vi får mycket att göra med att bygga vår behörighet för att få spela i Liiga och söker nu en ny delägare som kan jobba bredvid mig”, säger Kurri.

Jokerit har spelat i Hartwall arena sedan 1997. Men om den nuvarande ägarstrukturen inte ändras (arenan har ryska storägare) kommer Jokerit att se sig om efter en ny hemmaarena, skriver man på Twitter.

Helsingforsklubbens juniorverksamhet fortsätter som normalt med spel i Finland.