JVM-profilens succé: "Helt underbart"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2020-01-01

Hugo Alnefelt blev guldhjälte redan i fjol – nu siktar han på ännu ett gyllene VM-slut.

Guld i U18-VM, draftad av Tampa Bay och seniorkontrakt med HV71.

2019 blev ett drömår för JVM-målvakten Hugo Alnefelt, 18 år.

Nu hoppas han att 2020 ska börja lika bra.

– Ett guld vore den perfekta starten, det är det vi går för, säger han.

När Sverige ställs mot hemmanationen Tjeckien inför ett fullsatt Ostravar Arena på torsdagen talar allt för att Hugo Alnefelt vaktar den svenska kassen.

Det har han gjort tre gånger hittills i JVM med fint resultat. Tre vinster, mindre än två mål insläppta per match och en räddningsprocent totalt på 91,43.

För bara ett halvår sedan var det få som trodde att Hugo Alnefelt skulle bli svensk JVM-etta då han dessutom är ett år yngre än sina konkurrenter Jesper Eliasson och Erik Portillo.

Alnefelt blev inte ens uttagen till säsongens två första turneringar.

– Hans lyft är häftigt. Det är allas spelares dröm att man ska få det där lyftet. Han har haft en bra resa, men man får inte glömma att han jobbat hårt för det, säger förbundskaptenen Tomas Montén.

Lyfte i Övik

Montén tycker att Alnefelts insats i U18-VM i Örnsköldsvik – där Sverige för första gången i historien vann guld – var början på lyftet.

Alnefelt blev efter det draftad av NHL-topplaget Tampa Bay, där bäste kompisen Magnus Chrona, collegemålvakt i Denver, blivit draftad året innan.

Sedan kom nästa lyft då han slog sig in som andremålvakt i HV71 och belönades med ett seniorkontrakt.

Att så unga målvakter slår sig in i SHL tillhör inte vanligheterna.

– Jag har tagit chansen. Som tränare tror jag det kan vara lite nervigt att testa en ung målvakt, men jag tror att jag har visat att det inte är något fel med det. Jag har varit fokuserad och visat vad jag kan på varje träning och match, säger Alnefelt.

I debuten mot Leksand i september tog han 29 av 30 skott och ledde sitt lag till 2–1-seger efter straffar. Totalt har det blivit åtta SHL-matcher under hösten, varav fem segrar.

"Vara här och nu"

Lugnet är något som utmärker Hugo Alnefelt.

– Jag har hört att jag ser rätt lugn ut, så ja, det är jag väl. Jag tror grejen är att inte tänka så mycket utan att vara här och nu. Inte göra för stor grej av det, då tar nerverna över.

Stockholmskillen, född i Danderyd med SDE som moderklubb, gjorde också en spektakulär räddning i premiärsegern över Finland där han liggandes på isen slängde upp fötterna i luften och stoppade pucken.

En räddning som förde tankarna till colombianske fotbollsmålvakten René Higuitas räddning i en landskamp mot England på Wembley 1995, kallad skorpionen.

– Hehe, jag har sett den på Youtube. Det var skönt att göra den, det visade sig vara en riktigt viktig räddning. Det har varit målvakter som gjort liknande räddningar tidigare, jag kollar mycket hockey och när jag var liten kollade jag mycket highlights. Man lägger det i minnesbanken och sedan i all desperation så plockar kroppen fram det den vill, säger han.

Alnefelt funderar en stund när han ska sätta ord på sitt framgångsrika 2019 och säger:

– Nu när man tittar tillbaka så har det varit helt underbart. Egentligen har man inte hunnit reflektera under tiden som har gått, men jag har njutit hela tiden av de små steg man har tagit och alla framgångar man har haft.

Ännu bättre vill han att ska det bli.