Rissveds: ’Jag ska tillbaka till världseliten’

Talar ut om depressionen: ”Ville inte vara med längre”

Publicerad 2018-07-21

Rissveds högst upp på pallen igen

Jenny Rissveds mår bra för första gången på två år.

Nu talar OS-guldmedaljören ut om depressionen, stödet, framtiden – och om vägen tillbaka.

– Jag ska tillbaka till världseliten, säger 24-åringen i en lång intervju med Sportbladet.

Jenny Rissveds blev hjälte med hela svenska folket när hon cyklade hem OS-guldet i mountainbike i Rio de Janeiro 2016.

Men tiden efter har varit tung.

I februari kom beskedet att 24-åringen skulle ta ett tävlingsuppehåll då hon hade lidit av depression i två år och behövde ta en paus.

– Hon vill börja från ett blankt blad för att utan press kunna fokusera på att börja må bra igen. Jag känner mig trygg med att säga att hon inte kommer att tävla under 2018. Men en vacker dag vill hon tävla igen, sa managern Johan Elliot då.

Den dagen kom tidigare än väntat.

”Varit en lång period”

På fredagen kom beskedet att Jenny Rissveds skulle göra blixtcomeback på SM i Östersund – och ett dygn senare korsade hon mållinjen som överlägsen vinnare.

En seger som betydde mer än bara en medalj.

Vägen tillbaka har varit lång, har gått via antidepressiva mediciner, terapi, stort stöd utifrån – och framför allt en egen stor vilja.

I en lång intervju med Sportbladet berättar Rissveds att hon nu kan säga en mening som hon inte kunnat säga på länge:

Att hon mår bra.

– Det har varit en lång period. Det är första gången på två som jag känner att jag kan säga att jag mår bra och att jag är frisk. Jag äter fortfarande medicin, men bara någon månad till. Det ska bli spännande att klara sig själv, eller hur man ska säga. Jag har ett annat tänk nu än jag haft förut och allt det här har hjälpt mig på något sätt. På ett sätt är jag tacksam att jag har fått gå igenom det så pass tidigt i livet och att jag har skapat mig verktyg för att kunna göra något bättre av det. Nu kan jag säga att jag mår bra utan att behöva lägga till ”men”. ”Jag mår bra, MEN...” Så har det alltid varit.

Men inte längre?

– Nä, precis. Nu är det bara bra.

I segerintervjun efter lördagens SM-guld sa Rissveds att hon varit helt off det senaste halvåret, att hon bara tagit promenader och sedan varit helt däckad.

Men det har varit värre.

– Jag har mått väldigt dåligt. Redan hösten 2016 sa SOK (Sveriges olympiska kommitté) att jag inte var frisk, att sättet jag tänkte på inte var friskt. Redan då hade jag känslor att jag inte ville vara med längre, funderade över varför jag fanns.

Handlade det om självmordstankar?

– Inte självmordstankar, men... en känsla av att jag inte vill finnas mer. Det är väl en skillnad men ändå inte. Jag har inte vågat göra det så jag har stängt in mig i stället. När det har varit som värst har jag bara sovit, legat under täcket och dragit ner rullgardinen och då tror jag att jag inte finns längre. Sånt här har ju varit väldigt tabubelagt och funkar medicin så ska man absolut ta det, och det har funkat för mig. Men hösten 2016 hade jag inte erkänt för mig själv att jag faktiskt var sjuk, så jag sa till dem att jag skulle klara det, att jag bara skulle bli mig själv igen, ”det blir jag snart”. Jag sköt det bara framför mig och våren 2017 fick jag ett litet wake-up call att ”nu får jag fan ta tag i det här på riktigt”, säger Jenny Rissveds.

Känner du dig helt återställd nu?

– Ja. Det är fortfarande känsligt med stress så klart, och när det blir mycket belastning. Det glöms kanske bort men träningen man gör som elitidrottare är en stress i sig, sen allt man ska göra runt omkring med medier, sociala medier, mejl... det är mycket som har orsakat det här. Men nu har jag fått bort allt det där och förstått vad som faktiskt är viktigt och vad jag mår bra av.

”Från Rio till skit”

Häromdagen berättade Jenny Rissveds manager Johan Elliott att Jenny har fått mycket stöd under den mörka tiden då allt kändes hopplöst och det var svårt att komma ur sängen.

– Det har varit en resa utan dess like. Från Rio till bara skit. Hopplösheten och att inte vilja göra någonting i kontrast till något som på pappret är framgångar och att vara van vid att vara väldigt aktiv, det är ett stort steg, sa Elliott till TT.

Rissveds beskriver stödet som ”väldigt professionellt och bra”.

– Men det är väldigt svårt för omgivningen, när man går in i en sådan period känner man inte igen sig själv och då är det väldigt svårt att öppna upp sig och ta hjälp och erkänna för omgivningen hur det är. Men från att jag erkänt för mig själv och tagit tag i det har det varit exceptionellt, säger hon.

Samtidigt har SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo hävdat att SOK kunde ha gjort mer för Rissveds, att de ”hade kunnat ligga närmare henne med råd och stöttat”.

Rissveds:

– Jag förstår vad han menar, men jag tycker inte att man ska lägga någon skuld på dem. Som sagt så är det väldigt svårt för omgivningen att se vad som händer. När man är i den situationen som jag varit i... det är ingen som har kunnat se på mig att jag mått dåligt. Det har blivit min flykt, jag har lurat mig själv att jag mår bra om alla andra tror att jag mår bra. Jag har väldigt duktig på att låtsas att jag mår bra. Men från att jag verkligen förstod att det här är allvarligt så har de funnits där och jag kan verkligen tacka dem för att de gjort ett väldigt bra jobb. Men som sagt, det är svårt för dem att agera när jag inte ens själv förstår hur allvarligt det är.

För tio veckor sedan började hon träna igen. Suget är tillbaka, men dagens SM var bara ett delmål på vägen.

Planen är att hon ska vara tillbaka till världscupen 2019.

– Ja, det är min önskan. Sen får vi se vad som händer. Det viktigaste är att jag mår bra hela vägen, och tycker det är kul. Jag vill tillbaka till världseliten, men må bra på vägen, säger Rissveds.

Framtiden: ”Finns inte på kartan”

Vad som händer härnäst – de kommande veckorna och månaderna – är oklart.

– Helt ärligt så har jag ingen aning. Jag har inte planerat något. Vi får se. Det krävs en väldigt stabil grund med mycket träning för att komma tillbaka till världseliten. Det var bara tio veckor sedan jag bestämde mig för att jag vill framåt igen. Tävlingar internationellt finns inte på kartan just nu, inte i år, men jag vill tillbaka och hoppas kunna vara tillbaka nästa år, säger Rissveds.

Vad har du tagit med dig av allt det här?

– Jag har levt ett väldigt ytligt liv och inte lyssnat på kroppen. Det viktigaste har varit att tillfredsställa alla andras bild av mig och att upprätthålla den. Den främsta lärdomen är att det handlar om mig och om inte jag mår bra så kommer jag inte göra resultat. Den personliga hälsan, där har jag verkligen lärt mig hur viktigt det är.

Efter målgången på lördagen överröstes Rissveds av kramar.

– Det var helt fantastiskt, och väldigt känslosamt, säger 24-åringen.

– Det var folk i min närhet som verkligen har bidragit till att jag kommit tillbaka. Det handlar inte om att jag kommit tillbaka till sporten, utan som människa, som faktiskt mår bra.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.