Segern mot Egypten säkrar svensk OS-kvalplats

Norsk förlust mot Egypten hade visserligen varit det bästa för Sverige.

Men den norska segern innebär att Sverige kom ett steg närmare Tokyo-OS.

Sverige har nu säkrat en plats i OS-kvalet.

På söndagen gick Norge in i mellanrundan i VM.

Man gjorde det som vanligt i ett rasande tempo.

Världens bästa kontringslag i handboll sprang på allt mot Egypten i första halvlek.

Men egyptierna, som mycket tidigt i andra halvlek fick ett rött kort på Karim Abdelrahim, bjöd upp till kamp.

Så sent som i den 48:e minuten var Egypten bara ett mål bakom (24–23) och inte förrän i den näst sista minuten kunde norrmännen punktera matchen när Magnus Röd kontrade in 31–27. Matchen slutade sedan 32–28.

Röd blev matchens bästa målskytt ihop med superstjärnan Sander Sagosen – båda på tio mål

Egyptiernas starka match innebar att Norge fick gå hårt på sina nyckelspelare – mindre än ett dygn före måstematchen mot Sverige i morgon klockan 18.

– Det är klart att vi helst hade vunnit med 15 mål och kunnat byta runt mer, säger kantspelaren Kristian Björnsen.

OS-kval i april nästa år

Sveriges EM 2016 handlade om en lång jakt på en plats i OS-kvalet sedan man åkt ut VM 2015 redan i åttondelsfinalen.

Alla resultat gick då Sveriges väg och till slut knep man den där OS-kvalplatsen och några månader senare också en plats till spelen i Rio efter en rysare mot Spanien i Malmö.

Efter Norges seger i kväll är Sverige redan klart för OS-kvalet i april 2020. De sju bästa lagen i VM får automatiskt en plats i kvalet till OS i Tokyo nästa år.

– Trevligt att ha det klart redan nu, säger Kim Ekdahl Du Rietz.

OS det långsiktiga målet

OS 2020 är det stora, långsiktiga målet för det här laget. När Ekdahl Du Rietz kom tillbaka till landslaget i höstas gjorde han klart att han är med hela vägen till OS. Turneringen blir också förbundskapten Kristján Andréssons sista mästerskap. Efter det går han över till att enbart träna tyska toppklubben Rhein-Neckar Löwen, där han kommer att dubbeljobba under ett år från och med i sommar.

– Alla spelare tycker att det är jättehäftigt att åka på ett OS, säger Andrésson, som spelade OS 2004 med det isländska landslaget.

Kvällens resultat innebär att Sverige är sämst trea i grupp 2 i mellanrundan och därmed klart för minst en match om femte-sjätte plats i Herning på lördag.

Guld ger direktplats till OS

Sverige har bara slutat bättre än sexa i VM en gång sedan silvret 2001. Det var i hemma-VM 2011 när man blev fyra.

Men Blågult är förstås inte nöjt med att ha gått till OS-kval.

Laget siktar på medaljerna och ett guld i VM – eller EM nästa år på hemmaplan – skulle innebär att man tar en direktplats till OS i Tokyo.

– Men om man inte vinner VM eller EM så finns möjligheten att spela till sig en OS-plats i kvalet, säger Andrésson.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se