Skövlar helig skog för OS-störtlopp

Uppdaterad 2015-09-22 | Publicerad 2015-09-20

Stora protester mot OS-arrangören

Sydkorea förbereder sig för fullt för vinter-OS 2018.

Bland annat genom att skövla en 500 år gammal ”helig” skog för tre dagars skidtävlingar.

Något som väckt starka protester världen över.

IOK:s president Thomas Bach.

Den olympiska kommittén för vinterspelen i sydkoreanska Pyeongchang valde ut Mount Gariwong som den enda plats duglig till att husera störtloppsstjärnor som Lindsey Vonn och Kjetil Jansrud.

Problemet är att platsen anses som helig av många sydkoreaner, på grund av sin historiska betydelse under Chosun-dynastin som varade över 500 år och tog slut 1897.

På 1400-talet ska den dåvarande regentens egna ginseng ha vuxit på det ”kungliga och hemliga berget”, enligt news.com som också skriver att skogen var ett naturskyddsområde så sent som till förra året då det beslutet revs upp.

Plöjt ner 58 000 träd

Skogen ska också vara hem till ett antal utrotningshotade djur, som mård, utter, leopard, och flygande ekorrar.

Flera miljöaktivist-grupper har förgäves försökt stoppa det förberedande arbetet på Mount Gariwong som nyss blev klart.

Sedan juni 2014 har bulldozers redan mejat ner 58 000 träd.

OS-arrangören har lovat att plantera ut 1 200 nya träd efter spelen, men aktivisterna menar att det kommer vara omöjligt att återställa platsen och att den redan existerande skidorten Yongpyong lika gärna hade kunnat användas till störtloppet.

Greenpeace: Åh nej!

Arrangören står dock på sig och hänvisar till de strikta reglerna från internationella skidförbundet som säger att OS-störtloppet måste köras i en backe med fallhöjd över 800 meter från start till mål.

Greenpeace USA är också bestörta över det som pågått:

”Åh nej! OS-arrangören i Sydkorea har förstört en 500 år gammal skog – för att göra en skidbacke”, twittrar organisationen.

Enligt brittiska tidningen The Guardian har arrangören försökt minimera påverkan på platsen och minskat den skövlade ytan från 33 hektar till 23.

I nuläget finns inga planer på att ge vika för protesterna och avsluta arbetet.

Följ ämnen i artikeln