”Vi ska bli en nation som leder utvecklingen”

Publicerad 2015-11-03

AVSLÖJAR: Ny storsatsning ska göra Sverige till etta inom fartgrenar

Sverige har de senaste åren halkat efter i fartgrenarna.

Nu kan Sportbladet avslöja förbundets jättesatsning på uppemot 20 miljoner som ska ge medaljer på hemma-VM i Åre 2019.

– Vi ska bli en nation som leder utvecklingen, inte följer den, säger Tommy Eliasson, alpin chef.

Sedan Anja Pärson avslutade sin karriär har de svenska framgångarna i störtlopp och super-G varit få. Kajsa Kling har slutat tvåa i världscupen, men i övrigt har pallplatserna lyst med sin frånvaro.

Efter att fartspecialisterna Hans Olsson och Douglas Hedin valde att avsluta sina karriärer i våras är Kling den enda svenska fartåkaren i världscuplaget.

”Jävligt tydliga mål”

Nu ska det bli ändring på det. Under namnet ”Team Åre 2019” startar svenska skidförbundet en jättesatsning på fartgrenarna enligt Sportbladets uppgifter.

Något som bekräftas av alpinchef Tommy Eliasson.

– Vi har tack vare nya sponsorer möjlighet att göra en breddsatsning mot 2019 som det kortsiktiga målet, men vi har jävligt tydliga mål för fortsättningen. Vi tror att vi kan skapa mer kompletta skidåkare och bättre förutsättningar, säger han.

Satsningen är noga planerad år för år och målen är höga. Redan i april tas 20–30 åkare ut, som utgör ”Team Åre 2019”, inför nästa säsong.

Enligt vad Sportbladet erfar är målet att ha fyra startande i super G och störtlopp vid VM i Åre och att minst en av dem ska ta medalj.

– Vi kommer inte kunna bygga en helt ny världsåkare på tre år, men vi har åkare nu som är väldigt duktiga. Främst Kajsa Kling som redan nu är med och slåss om världscupsegrar, säger Eliasson.

”Ska leda”

Fokus ligger på hemma-VM i Åre, men satsningen tar inte slut där. 2021 ska Sverige ha en störtloppssegrare på herrsidan i den prestigefyllda världscuptävlingen i Kitzbühel och i OS 2022 ska en svensk fartåkare stå överst på pallen.

Svenska åkare ska även vara med och slåss om den totala världscupen de kommande åren.

– Vi ska vara en nation som leder utvecklingen, inte följer den, och för att göra det måste vi vara delaktiga i alla grenar. Störlopp är formel 1 och det finaste vi har är att vinna totalcupen och nu är vi inte med och tävlar. Det finns ingen anledning att vi inte ska vara med och slåss om 5–7 år. Varför ska vi ställa upp om vi inte kan vinna? Jag tror verkligen att vi kan göra det, säger Eliasson.

Åkarna som ingår i satsningen kommer även att få hjälp av gamla fartåkare som Patrik Järbyn, Hans Olsson och Jessica Lindell Vikarby.

– Vi kommer att dra nytta av dem, men i vilken omfattning är inte bestämt än, säger Eliasson.

Så ska Sverige bli en stornation i fart

Breddsatsning

Sverige har många ungdomar som åker fartgrenar fram tills de fyller 16 år, sedan har de satsat på teknikgrenarna. Därför fokuserar den nya satsningen på åldrarna 17–21.

Satsningen ska också innefatta många åkare för att få fram några få som kan nå världstoppen.

Det är inte en satsning på ett störloppslandslag, utan en satsning som ska nå fler talanger. Här har Sverige kollat mycket på Norge som har flera fartåkare på toppnivå.

Summorna handlar om 15-20 miljoner under fyra år.

Ökad tillgänglighet

Arenan i Åre ska bli mer tillgänglig för åkarna och träningsmöjligheterna bättre. Fler åkare kommer att få möjlighet att göra en satsning på fartgrenarna.

Satsning på fler grenar

Att köra fartgrenar kan även gynna teknikgrenar, framför allt storslalom. Därför vill förbundet få fram så kompletta åkare som möjligt. Det är ett av de stora målen i den nya satsningen.

De kan vara med och slåss om fartmedaljerna under VM i Åre 2019

Lisa Blomqvist.

Kajsa Kling

Ålder: 26 år.

Har redan stått på pallen i världscupen och konkurrerar ständigt med de bästa. Kommer att vara det stora farthoppet vid hemma-VM i Åre 2019.

Helena Rapaport

Ålder: 20 år.

Tog guld i super-G och silver i störlopp på SM i våras och är ett av framtidsnamnen. Hon kommer tack vare de nya resurserna få bättre förutsättningar att kunna satsa.

Lisa Blomqvist

Ålder: 21 år.

Är bäst i teknikgrenarna, men har även skördat framgångar i fartgrenarna. Har vunnit silver på junior-VM i superkombination och är nu tillbaka efter att ha dragit med stora skadeproblem.

Felix Monsén

Ålder: 20 år.

Har stått för flera fina placeringar på Europacupen och är det kanske största framtidsnamnet.

Är dock skadad i dagsläget.

Alexander Köll

Ålder: 24 år.

Landskronaåkaren tog SM-guld i störtlopp i våras. Har kört flera europacuptävlingar och har en niondeplats i störtlopp från förra säsongen som bäst.

Fredrik Bauer

Ålder: 20 år.

Har kört nio Europacuptävlingar och varit 35:a som bäst. Har dragits med skadeproblem och gör det fortfarande, men är ett av namnen för framtiden.