Ystads veteran tog fyra straffar och avgjorde derbyt

MALMÖ. Fyra straffräddningar av Anders Persson.

Det var skillnaden mellan HK Malmö och Ystads IF.

För gästerna vann med 30–27.

– Jag har alltid gillat straffar, säger Ystads målvaktshjälte.

Derbyt mellan Malmö och Ystad i andra omgången av handbollsligan blev så jämnt som många hade förutspått. Lagen är ju allmänt tippade på plats 3–5 i sluttabellen.

Malmö fick en fin start när de kollrade bort Ystads 5–1-försvar om och om igen och hade ledningen med 8–4 efter 9.30.

Då tog Ystads nye tränare Jerry Hallbäck timeout och sex minuter senare stod det 8–8 sedan Malmö börjat rada upp tekniska fel.

Ryckte efter 40 minuter

Därefter följdes lagen åt (14–14 i paus) till den 40:e minuten när Malmös försvarsgeneral Patrik Kvalvik fick syna det röda kortet efter sin tredje utvisning.

Då kunde Ystad rycka ifrån till en fyramålsledning efter 46 minuter, 24–20, när gästarna fortsatte kasta bort bollar samtidigt som YIF gick ner på ett 6–0-försvar.

– Andra halvlek var nattsvart. Jag tror inte att jag varit med om så många passningar upp på läktaren utan press. Det håller inte på den här nivån. Det var heller ingen som tog tag i det utan vi gömde oss allihop, säger Malmös besvikne tränare Stian Tönnesen.

Ändå var Malmö bera två mål bakom (26–28) med knappt fyra minuter kvar. Gästerna kunde dock hålla undan och vann till slut med 30–27 inför 1033 åskådare.

Drar på sig flest straffar

Än en gång var det YIF:s veteranduo, målvakten Anders Persson, 34, och högernian Kim Andersson, 35, som låg bakom mycket av segern.

Persson är sedan tidigare en erkänt duktig straffmålvakt. I fjol tog han överlägset flest straffar: 27 stycken (med en räddningsprocent på 28, vilket också det var bäst) mot tvåan Per Sandström i Sävehofs 18.

Den här kvällen tog Persson fyra av de åtta straffar han fick emot sig. Så på sätt kan man säga att straffräddningarna avgjorde matchen, även om Persson stod för flera fina och viktiga räddningar också i spelet i andra halvlek.

Men han får mycket träning på dem också. Hans försvarare drar på sig en otrolig mängd straffar: sju mot Kristianstad i premiären och nio denna kväll. I fjol var man också det lag som drog på sig flest straffar.

Alltid gillat straffar

I Malmö lyckades Dan Beutler och Kristian Saeverås i jämförelse rädda en av tre straffar.

– Jag tycker att många av dem inte är straff. Vi spelade inte fult i dag. Men vi kan inte dra på oss så många straffar och utvisningar i varje match. Antingen måste domarna eller vi anpassa oss och det får väl bli vi då, säger Persson.

Men om du räddar hälften är det väl lugnt?

– Då är det en bra taktik, haha. Nej, men det lär jag ju inte göra i varje match.

Har du alltid varit bra på straffar?

– Jag har alltid gillat straffar i varje fall; spelet en-mot-en.

Kristianstad vann också

Känner du ett övertag på straffskytten när du står där?

– Får jag de räddningarna i början som i dag så känner jag ett övertag. Jag vill ju utnyttja min storlek, säger 199 centimeter och 105 kilo Persson.

Den andre nyckelspelaren i Ystad var Kim Andersson som i anfall efter anfall visade att han när det gäller att välja avslut/passning/inspel fortfarande håller världsklass (trots några missar i matchens slutskede).

Och när Ystad gjorde det avgörande rycket smällde Andersson också in ett antal bollar.

***

I Kristianstad vann ligasuveränerna programenligt över nykomlingarna Helsingborg. Slutresultatet skrevs till 30–24.