Bekräftar: Det har funnits splittringar

”Inget unikt med en grupp individer”

avAndreas Käck

Publicerad:

Kaoset i skidförbundet fortsätter.

Nu bekräftar även åkarnas representant, Teodor Peterson, att det har funnits splittringar inom landslaget.

– Det finns en grupp som ibland inte känner sig lyssnad på, säger han till Sportbladet.

Både Sportbladet och Expressen har på senare tid rapporterat om ett utbrett missnöje inom landslaget bland såväl ledare som åkare. På onsdagseftermiddagen kom beskedet att herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo lämnar sina uppdrag med omedelbar verkan, och mycket talar för att fler kan följa efter.

Längdchefen Daniel Fåhraeus säger till Sportbladet att ”utvärderingarna är uppstartade”. Exakt vad de leder till återstår att se. Klart är dock att flera åkare efterlyser ett ”tydligare ledarskap”. Det var Jens Burmans uppmaning när Sportbladet pratade med honom under tisdagen och bilden stärks nu av Teodor Peterson, som är herråkarnas representant i landslaget.

– Jag kan förstå vad Jens menar. I början av året fanns en tydlig chef i Jonas (Peterson), men när saker och ting inte fungerade med honom så valde man att använda sig av en mer delad roll. Jonas var kanske lite närmare oss aktiva, säger Peterson.

För åkarnas talan

Det är han som för herråkarnas talan i större frågor, medan Evelina Settlin är damlagets representant.

Så om det finns ett missnöje bland åkarna vänder de sig till er i första hand?

– Ja, ungefär så. Om man inte vill ta det direkt med berörda personer så tar man det med mig eller Evelina så tar vi saken vidare, säger Peterson.

Hur har du upplevt stormen som varit den här säsongen?

– Det jag tycker man har skött bra är att den inte har märkts av ute på tävling och i lägerverksamhet. Jag har i alla fall upplevt det så. Men sedan har jag förstått att det funnits olika åsikter och att allt inte funkat som man önskat.

Det är inte längre en hemlighet att det har funnits splittringar i landslaget, eller hur?

– När, det har man ju både läst och hört om. Men det är väl heller inget unikt när man är en grupp individer, då blir det en grupp som ibland inte känner sig lyssnad på. Det är väl det som jag och Evelina har jobbat med, att alla ska trivas i gruppen, säger Teodor Peterson.

Foto: BILDBYRÅN
Teodor Peterson.

”Viktigt med dialog”

Han avslutade karriären efter den här säsongen. Vem som ska ta över som herrarnas åkarrepresentant återstår att se.

Hur känns det att lämna över i det här kaoset?

– Jag bryr mig om det här landslaget, det är ändå dem man spenderat väldigt mycket tid med, som är ens kompisar. Jag ska göra det jag kan för att alla ska bli så nöjda som möjligt. Ofta händer det mycket grejer på våren. Det jag tror är allra viktigast i det här läget är att man har en tät dialog mellan hela förbundet och de aktiva.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM