Flinck: Det fanns inget att förlora

Smart, uppgivet eller desperat?

Publicerad 2019-12-08

KUMAMOTO. Svenskorna stod avklädda i bara mässingen.

Då klev Mässing in.

Genombrotten gav genombrottet och Sveriges VM lever.

”Det var begravning där inne”, säger Mikaela Mässing om stämningen i omklädningsrummet i paus.

Jag kan säga att det var det i den här spalten också.

Sverige hade än en gång inlett uselt i detta VM och straffats mycket hårdare av ett formstarkt Spanien än i de andra svaga inledningarna mot blåbären och ett svagt Japan.

Efter 14 minuter hade Sverige inte gjort ett enda spelmål och låg under med 7–1 som blev 14–8 i paus.

Trodde Sveriges VM dog

Jag satt och slipade på formuleringar om ett svenskt VM som dog innan det hade hunnit börja leva, om nyckelspelare som var ur form, om för tunn bredd, och om att en semifinal var körd.

För det hade den ju varit om Sverige hade förlorat. Då hade det krävts ett mirakel där Sverige var tvunget att besegra Rumänien, Ryssland förlora mot både Montenegro och Spanien och sedan Sverige köra över Montenegro med minst nio mål i allra sista matchen i mellanrundan.

Det fanns ingen anledning att tänka om efter 40 minuter heller. Då stod det 20–12 till Spanien.

Jag tror inte att jag, med blicken mer på tangentbordet än på planen, ens registrerade att Mikaela Mässing klev in i handlingen eller att hon sköt i stolpen.

Men det noterade Filippa Idéhn i målet.

Hon skällde på Mässing, skrek till henne ”stick in näsan för helvete”. Det gjorde bara storskytten förbannad och rätt hanterat är hon som bäst då, Mässing.

Som den här kvällen i Japan.

B-uppställningen vände matchen

Mässing låg bakom den, mig veterligen, mäktigaste upphämtningen ett svenskt handbollslandslag stått för i en så viktig match.

Sverige vann alltså sista 18 minuterna med 16–7 och Mässing stod för sju av lagets tio sista mål. Vi fick ett nytt landslagsgenombrott och det var oerhört välbehövligt.

Hon var den stora hjältinnan men vi ska inte glömma att det var rena b-uppställningen på niometer som var på planen när Sverige vände: Mikaela Mässing, Carin Strömberg och Emma Lindqvist.

Det var de tre niometersspelare som hade spelat minst under VM och de skickades in när Sverige i praktiken var borta från semifinalerna.

Smart, uppgivet eller desperat av Signell?

Jag skulle säga det sistnämnda.

Det fanns inget att förlora längre, varken för Signell eller spelarna. Det vara bara att gå in och köra utan krusiduller och det passar ju spelare som Strömberg och Mässing alldeles utmärkt.

Gulldén i ovan roll

Jag står fast vid att Sverige är lättläst – när förstauppställningen är inne.

Med Strömberg som trea i försvaret fick man också tryck i andrafasen i stället för att Gulldén ska komma in från bänken i den fasen.

Med facit i hand skull Signell förstås låtit Mässing spela mer mot Ryssland också. Då fick hon bara 2,5 minuter. Med Hanna Blomstrand totalt ur form är det bara med Mässing som Sverige får skytte utifrån.

En svensk bragdinsats utan Isabelle Gulldén i en huvudroll. Det måste vara tio år sedan det hände.

Vi ska inte glömma Nathalie Hagmans andra halvlek trots två missade straffar.

Det finns matchvinnaregenskaper kvar i stockholmskan.

Efter en sådan här match slås man än en gång av hur mycket psykologi det är i idrott, inte minst i handboll.

Spanjorskorna sprang ju bara och tittade på klockan i slutet.

Det gjorde inte Mikaela Mässing, berättade hon efteråt. Hon bara sköt och bröt igenom och när slutsignalen gick försökte hon se vad slutresultatet blev. Det hann hon inte förrän hon blev överfallen och hamnade underst i tv-puckshögen.

Sverige var alltså borta från VM-semifinal med två sekunder kvar.

Kvitteringen betyder att hoppet lever.

Men det är fortfarande en väldigt lång väg dit och man har det inte i egna händer. Två vinster mot Rumänien och Montenegro räcker inte utan man behöver troligen stor hjälp av Ryssland i matchen mot Spanien på onsdag (förutsatt att Ryssland vinner mot Montenegro och Spanien mot Japan på tisdag, vilket är det troliga scenariot).


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln