Northug hånar nya regeln: ”Komiskt”

Publicerad 2016-11-19

BEITOSTÖLEN, NORGE. De drastiska åtgärderna för att rädda den klassiska stilen hånas av Petter Northug.

Norrmannen dömer ut den nya stavregeln som ett dåligt skämt.

– Komiskt, säger han.

Följ ämnen
Längdskidor

Skidsäsongens största förändring märktes direkt. Inför tävlingarna i Beitostölen och Bruksvallarna mättes åkarna och deras utrustning för att ingen skulle ha stavar som var över 83 procent av kroppslängden.

"Obligatoriska mätningen avklarad inför i morgon. #vilketspektakel" skriver Maria Rydqvist på Instagram och visar en bild från kontrollen.

Heidi Weng, tvåa på fredagens tio kilometer klassiskt, höll på att glömma nymodigheten.

– För Heidi Weng kan det bli lite mycket av och till, säger hon om sig själv enligt Dagbladet.

”Ser inte poängen”

Petter Northug, som kom på plats 74 på 15 kilometer klassiskt, kallar den nya regeln "komisk".

– Jag ser inte poängen med den. Folk borde få staka med så långa stavar som de önskar, säger han och lägger till att han själv inte har behövt korta sina stavar för att anpassa sig.

Men begränsningen behövs för att skydda den klassiska stilen, säger Vegard Ulvang. I flera år har Fis längdkommitté, som han är ordförande i, kämpat för att behålla den upprätta diagonaltekniken. Det har försvårats av att främst herråkare har börjat staka sig fram utan fästvalla.

Stavregeln är en av fyra åtgärder som kommittén har diskuterat i år. En annan är att på lägre nivå testa att märka ut vissa zoner på banan där åkarna måste diagonala, vilket ska gynna dem med fäste.

De två andra idéerna var inte lika formella och ansågs, trots den goda viljan, som ogenomförbara:

1. Alla måste ha fästvalla!

– Det går inte att kontrollera. Och det vore ändå bara att plocka fram en valla med väldigt dåligt fäste men bra glid och kalla den fästvalla, säger Niklas Jonsson, svensk representant i Fis.

2. Alla måste ha klassisk skidutrustning!

– Det går kanske första tävlingen men sedan är det bara att döpa om skon och säga att produktlinjen är för klassiskt, säger Jonsson.

”Väldigt aktuell fråga”

Klassisk skidåkning kommer åtminstone att finnas kvar den här säsongen, då det är VM, och nästa då det är OS. Sedan kan det hända att Fis plockar bort tekniken och bara håller tävlingar i fristil.

– Ja, det är en väldigt aktuell fråga efter OS. Det beror på hur det vi testar nu går, säger Vegard Ulvang.

Hur ser du på Northugs kommentar?

– Alla ändringar är smärtsamma. Det får man räkna med. Men mitt svar till Northug är att om vi inte godtar regleringar har vi bara en teknik kvar. Jag vet heller inte om det fungerar, men jag är helt säker på att vi på sikt inte kan fortsätta ha tävlingar som i Beitostölen (där de sex främsta herrarna körde ovallat, reds anm).