Sarah Sjöström: Det är jättejättetråkigt för idrotten

Publicerad 2020-03-24

Sveriges största medaljhopp får vänta ett år på att kämpa om OS-gulden.

För Sarah Sjöström kastas hela upplägget om nu.

– Jag förstår att det är för allas bästa, men det känns helt overkligt, säger hon.

Sarah Sjöström ringer från Stockholm.

Egentligen skulle hon ha varit på träningsanläggningen i turkiska Belek, men den rådande pandemin påverkar allas verksamheter, också idrottarnas.

– Jag var på väg till Italien när det började komma nyheter om att det fanns några fall där. Sedan blev det bara värre. Tävlingen i Milano ställdes in, jag flög hem och sedan har det eskalerat. Så jag är bara hemma, säger hon.

OS ska flyttas fram ett år. Hur ser du på det?

– Det kommer inte som en överraskning direkt. Vi ska sätta oss och göra en ny planering, men det är svårt. Vi vet inte vilka tävlingar man kan göra i år eller när det går att resa igen. Jag kommer förmodligen vara hemma otroligt mycket i år.

Är beslutet korrekt?

– Ja, det är det bästa just nu. Så många sitter i karantän och saknar möjlighet att träna och många sporter har speciella kvalificeringsregler, så det vore inte rättvist med OS i juli.

”Det funkar inte längre”

Hur jobbigt är det sportsligt att få kasta alla planer i papperskorgen?

– Det är mest synd om dem som tränat för att vara med på sitt första OS. Hade det här beskedet kommit inför Rio 2016 (Sarahs tredje OS, men det första där hon tog medaljer) vore det jobbigare. Nu är det här jättejättetråkigt för hela idrottsvärlden, men har förståelse för att det här är det bästa.

Vad ska du göra hemma?

– Jag får ta det lite lugnt.

Coronautbrottet har hittills lett till att tävlingar i Milano, Stockholm och Marseille ställts in. Sarah Sjöström räknar med att raden utökas. För simmarna innebär det inte bara en himla massa avbokningar av hotell och flyg, utan att hela upplägget ändras när det inte finns särskilda datum att formtoppa sig till.

– När jag var sexton-sjutton kunde jag köra stenhårt varje vecka. Det funkar inte längre. Jag måste bestämma vilka veckor jag ska vila för att inte gå sönder, men det är svårt när jag inte har något att förhålla mig till. Det kanske blir ett break i april. Eller i augusti. Ingen aning.

Det är lätt att dra den förhastade slutsatsen att elitidrottare inte personligen behöver frukta corona. Särskilt inte simmare som rör sig i klorerat vatten och duschar ofta.

Men det stämmer inte. Se bara på den sydafrikanske OS-guldmedaljören Cameron van der Burgh som är smittad.

”Det överlägset värsta viruset jag har drabbats av. Trots att jag är en hälsosam person med starka lungor som lever ett hälsosamt liv och är ung. Även om de värsta symtomen har lättat kämpar jag fortfarande med allvarlig utmattning och hosta som vägrar släppa greppet”. skrev Cameron på Twitter.

”Stötta din lokala restaurang!”

Sarah Sjöström läste.

– Han är en av mina bästa vänner. Han skickade en liten hälsning, ta hand om dig själv, för han var helt knäckt. Han hade blivit smittad av en från hans frus jobb.

Hur kändes det att en nära vän blivit så sjuk?

– Det var supertråkigt att höra. Det har gått två veckor nu och han mår lite bättre, men det är en påminnelse om att alla ska ta det här seriöst.

Vad gör du för att undvika smittan?

– Reser inte. Håller avstånd och träffar inte ens min egen familj. Bara min sambo Johan och simkompisar. Vad man egentligen ska göra är att leva lite som en elitidrottare, så vi är ganska bra på det ändå. Jag har mat hemma och beställer från matleverans-tjänster. För man ska stötta sina lokala restauranger. Det får inte bli ännu mer ekonomisk kris än det redan är. Jag hoppas inte folk glömmer bort det!