”Vi måste överväga allt”

Förbundet startar utredning efter kritiken mot förbundskaptenen i bordtennis

Publicerad 2019-01-03

Svenska bordtennisförbundet trodde att problemen inom det svenska damlandslaget var åtgärdade efter spelarnas eget larm hösten 2017.

Efter spelaren Ellen Holmstens nya vittnesmål väljer förbundet att starta en ny utredning om förbundskapten Peter Sartz.

– Vi vill vara öppna, inkluderande och välkomnande. Kan man inte vara det ska man inte jobba inom Svenska bordtennisförbundet, säger ordföranden Petra Sörling till Sportbladet.

18-åriga bordtennistalangen Ellen Holmsten har valt att lämna det svenska landslaget och vittnar nu om trakasserier och opassande kommentarer från förbundskapten Peter Sartz. Svenska bordtennisförbundets ordförande Petra Sörling är medveten om den namninsamling spelarna gjorde i protest mot jargongen inom laget redan hösten 2017 men säger också att förbundsledningens tro varit att problemen sedan dess varit åtgärdade.

– Vi följde upp arbetet innan, under och efter lag-VM i april/maj 2018 och då trodde vi genom det vi fick rapporterat till styrelsen från förbundschefen och spelarrådet att den jargongen hade upphört och att alla hade fått kunskaper och insikter som gjorde att de kunde jobba vidare. Men nu kommer ny information som vi måste gå till botten med för att se vad vi kan göra för att få ordning på detta. Vi vill och ska vara en idrott där alla känner sig välkomna och inkluderade, säger Sörling.

Petra Sörling.

”Upplevelsen var att det gick att utbilda”

Vad är den största skillnaden mellan det Ellen berättar nu och det ni utredde 2017?

– Larmet från landslaget handlade om ett klimat och en jargong som vi inte ställer upp på och som inte stämmer överens med de måldokument och policys vi har. Eftersom det då var en relativt nyanställd person det handlade om kände vi ett ansvar från Svenska bordtennisförbundet att vi kanske inte hade introducerat och utbildat honom hundraprocentigt. Då såg vi det som en utbildning och efter det var signalerna vi fick att det hade fungerat. Det som kommer nu är mer personligt, samtidigt som det andra var mer jargongen i luften och inte enskilda individer utan laget.

– Jag säger inte att den här personen inte var problemet då utan jag säger att vår upplevelse var att det gick att utbilda för vi hade inte den här insikten då. Men med Ellens upplevelse nu måste vi ta reda på vad som hänt bakåt och vad vi nu ska göra framåt. Vi kanske måste se över medarbetarna i våra led och kanske räcker inte utbildning den här gången men det är ingenting jag kan föregripa och det är ingenting vi kommer diskutera i media, utan det tar vi med Ellen själv. Men jag hoppas alla förstår att vi tar det här på allvar.

Det är också en del av hennes kritik, att ni inte pratat med henne och att du också mailade henne först när ni lade ut ert svar på hemsidan. Hur ser du på det?

– Vi brukar inte göra några klargöranden på hemsidan men vi tyckte det var angeläget när vi såg blogginlägget. Det hade självklart varit bättre att ta kontakten först, men vi tycker också det är oerhört viktigt att vi som idrott inte blir förknippade med något vi inte vill vara en del av. Vi vill vara öppna, inkluderande och välkomnande. Kan man inte vara det ska man inte jobba inom Svenska bordtennisförbundet.

”Kommer in ganska ofärgad”

Överväger ni den här personens framtid inom förbundet nu?

– Vi måste överväga allt och gå till botten med allt men för att göra detta måste vi prata med Ellen så att vi får en heltäckande bild av det här.

Hur säkerställer du att ni kan agera objektivt i den här frågan?

– Eftersom många inom bordtennisfamiljen känner varandra sedan många år är det otroligt viktigt att vara professionell i allt man gör. Det är precis som i många andra idrotter en utmaning för oss men det är gynnsamt att den nya förbundschefen inte var anställd vid det här tillfället och därför kommer in ganska ofärgad. Jag är också övertygad om att han kommer se till att vi har rätt personer på rätt platser framåt.

Ellen Holmsten berättar att hon blev kontaktad av nye förbundschefen Thomas Buza under torsdagen, två dagar efter 18-åringens första blogginlägg, med frågan om hon vill träffa förbundsledningen för ett möte. Holmsten har valt att avvakta sitt beslut.

Sportbladet har varit i kontakt med Peter Sartz som hänvisar alla frågor till förbundets ordförande Petra Sörling.