Ordern till de norska stjärnorna

Uppdaterad 2017-07-21 | Publicerad 2017-05-31

Norska landslagsåkarna Emil Iversen och Ingvild Flugstad Östberg.

SOGNEFJELL. Norska skidförbundet jobbar hårt för att stävja ätstörningar.

En del i kampen går nu mot landslagets egna stjärnor som postar bilder på sina vältränade kroppar.

– För de yngre som ser oss som förebilder kan det få lite fel konsekvenser om vi inte tänker oss för, säger Ingvild Flugstad Östberg.

– Det hade varit värre om jag inte hade sett tränad ut.., säger Emil Iversen.

Följ ämnen
Längdskidor

Under onsdag eftermiddag spricker molntäcket upp över Sognfjell i Norge.

Solen sprider sitt ljus och sin värme.

Häromdagen var det ännu varmare och skidåkarna från norska landslaget kunde träna med lite träningskläder.

Efter ett av passen publicerade Emil Iversen en bild på sig själv, Niklas Dyrhaug och Didrik Tönseth i bara överkroppar.

En glad bild från hårt tränade åkare som har OS i sikte.

Stjärnor som Petter Northug och Therese Johaug har ofta tidigare visat upp sina vältränade kroppar i oilka sammanhang.

Och det är den här typen av bilder som Brit Baldishol, utvecklingschef på Norges skidförbund, reagerat på och vill se mindre av.

Bakgrunden till det är allvarlig.

”Ser väldigt trimmade ut”

Norska skidförbundet arbetar strukturerat med att förebygga och komma åt ätstörningar bland sina åkare.

Den norska ledaren höll förra veckan i samband med Fis (Internationella skidförbundet) ett föredrag om problemet inom norsk skidåkning och påpekar nu för norska Dagbladet att det inte är naturligt för unga åkare att ha så extrema kroppar.

– De mest vältränade elitåkarna ser väldigt trimmade ut med mycket muskler och lite underhudsfett. Men det är inte naturligt för yngre åkare att ha sådana kroppar. Då måste deras förebilder vara förnuftiga i vilket sätt de visar upp sig på, säger Brit Baldishol till Dagbladet.

Emil Iversen, som publicerade bilden häromdagen, förstår synpunkten men tycker inte att det var så allvarligt.

– De flesta bilderna som jag lägger ut på Instagram är med kläder på så någon gång ibland får det vara lov att göra det. Såklart är vi vältränade vi som har som jobb att åka skidor snabbt, det ser jag inte som onaturligt.

Didrik Tönseth:

– Jag förstår Britts poäng, men jag tror inte vi är de som är mest definierade och har de råaste kropparna.. Det finns en del karlar i laget som är bra tränade, men vi är inte de mest extrema. Det är extrema på är hjärta och lungor.

”Vi har sunda kroppar”

Är det inte så farligt om ni visar upp er alltså?

– Det finns nog de som är ännu mer extrema. Men om folk menar att det inte ska läggas ut så förstår jag det, men jag tycker inte att vi töjer några gränser. Vi har sunda kroppar i alla fall. Vi ser inte onaturliga ut, utan tränade ut.

I det norska damlandslaget diskuterar åkarna sinsemellan innan de publicerar bilder som kan sticka ut.

– Jag tänker på det. När vi är ute och tränar i sport-bh och tar bilder så säger vi till varandra att om vi ska lägga ut bilder så behöver vi inte lägga ut de bilder där vi visar mest. Det går att ha ett normalt förhållande till det. Det är bra att vi kan stämma av det, säger Ingvild Flugstad Östberg som påpekar:

– För de yngre som ser oss som förebilder kan det få lite fel konsekvenser om vi inte tänker oss för, säger Ingvild Flugstad Östberg.

För ett par år sedan införde Norges skidförbund hälsokontroller för att fånga upp ätstörningar. Alla åkare över 17 år måste genomgå kontroller och om de är i farozonen får de hjälp och i extrema fall startförbud.

När kontrollerna gjordes första gången, inför säsongen 2015-2016, visade det sig att 53 åkare var i farozonen.

Det er i motbakker det går oppover! #JohaugFans #Skinorge