Fredricson: ”Vill ge det ett försök”

avMarcus Hassel

Publicerad:
Foto: TT
Peder Fredricson och H&M All In.

Känslan, prispengarna, stoltheten och den där lilla chansen som trots allt finns att knipa en medalj.

Det avgjorde.

Henrik von Eckermann och Peder Fredricson hoppar i EM-finalen.

– Det kanske inte är realistiskt med en medalj, men man vill ge det ett försök, säger Fredricson.

Med 8,00 fel efter rivningarna i torsdags och fredags på All In har den regerande Europamästaren från Göteborg 2017 nio ryttare framför sig.

Det är lite för många för att tro på en ny medalj. Men hoppet finns trots allt med när han hoppar.

– Dessutom är det en bra klass. Nu är jag på EM, hästen är frisk och sund och allting är bra. Han är inte en åttaåring som ska sparas. Han har rutin och han har gjort det tidigare. Vi hoppar och så får vi se hur det går helt enkelt, säger Fredricson som efter lagfinalen var tveksam till att starta i den individuella finalen.

Beslutet togs på lördagseftermiddagen, efter en lättare träning.

– Allt kändes bra och det ska bli kul att hoppa, säger Fredricson.

Snack med banbyggaren

För Henrik von Eckermann fanns ingen större tvekan, men han ville först se hur Maru Lou mådde och sedan ta ett snack med banbyggaren om vattenhindrets placering.

Mary Lou gillar inte vatten – något som all tydlighet visade sig i tidshoppningen och i första kvalomgången.

Doppen där gör att ekipaget står på 7,56 fel och ligger nia in i finalen.

– Det första var att jag ville att hon skulle kännas så fräsch som hon gjort de senaste dagarna och det gör hon. Jag ville också veta vad banbyggaren hade tänkt med vattenhindret. Det var positivt.

– Hindret kommer att stå med ett relaterat avstånd till ett annat hinder och då är det lättare att rida med en häst som har mer respekt för vatten. Är det ett fristående vattenhinder, som det var tidigare, är det svårare för hästen, säger von Eckermann.

”Vill ju ha medaljen”

I EM i Madrid 2011 nådde han sin hittills främsta mästerskapsplacering. Femteplatsen då hamnade i guldmedaljören Rolf-Göran Bengtssons djupa skugga.

– Om jag är femma, sexa eller sjua är fullkomligt ointressant. Man vill ju ha medaljen. Jag vet ju att jag är bakom de andra och det är många starka ryttare, men det är inte första gången bommarna trillar om de gör det och jag ska försöka göra två nollrundor. Sedan får vi se hur det långt det räcker.

– Det andra ligger inte i mina händer, säger Henrik von Eckermann.

Baryard Johnsson avstår

Malin Baryard Johnsson kvalade in till finalen som 22:a av 25 ryttare. Men hon har valt att stryka sig och Indiana.

– Hon tycker att hon ligger lite långt från täten. Hon har fler tävlingar som kommer. Det är alltid en avvägning. Vad kan hon få ut? Hur tar det henne framåt? För henne var det ganska självklart att inte gå in i finalen, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

Fredrik Jönsson och Cold Play kvalade inte in till finalen som avgörs i två omgångar. De tolv bästa efter första omgången gör upp om medaljerna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM