Motorsport

Lista: Det bästa från Storbritanniens GP i Formel 1

avAnna Andersson

Foto: Mark Thompson / Getty Images Europe

Formel 1 startade sin historia på Silverstone 1950.

70 år senare är banan fortfarande en del av mästerskapet. I veckan skrevs ett nytt kontrakt som säkrar Storbritanniens GP på den klassiska banan i ytterligare fem säsonger.

Sportbladets Anna Andersson har tittat tillbaka i historien och plockat ut sina tio bästa minnen från klassikern i Storbritannien.

1950
Silverstone Circuit har en mycket speciell plats i F1-historien, det var här som det första VM-loppet avgjordes 1950, inför bland annat Kung Georg VI och drottning Elizabeth. Giuseppe Nino Farina vann före sin teamkompis från Alfa Romeo Luigi Fagioli.
Banan var ursprungligen ett miltärt flygfält, det byggdes i Silverstone 1943 användes under det andra världskriget. 1948 byggdes det om till racerbana och två år senare inleddes historien om F1 på samma ställe. Mellan 1955 och 1986 varvade Storbritanniens GP mellan Silverstone, Aintree och Brands Hatch, men sedan 1987 har alla GP-loppen avgjorts på det tidigare flygfältet.

1973
Ronnie Peterson hade pole position och Peter Revson vann sitt första GP, men det var den olycka som startades av Jody Scheckter på det första varvet som stal den mesta av uppmärksamheten. I slutet av det här loppet slogs Jackie Stewart och Ronnie Peterson om segern, men Stewart snurrade i Stowe och när Emerson Fittipaldi tvingades bryta fick Ravson som startat som trea häng på svensken. På det 39:e varvet gick Ravson förbi Peterson och han körde hem segern och dessutom tjänade han en bra peng eftersom han satsat 100 pund på sig själv som segrare.
1975
Detta lopp minns vi av flera orsaker, bland annat för att Graham Hill meddelade att han skulle avsluta sin karriär och för att detta var första gången som ljussignalen användes för att starta ett F1-lopp. Vi mins det också för det skyfall som bröt loppet. På det 55:e varvet öppnades himlen och regnet öste ner, flera bilar drabbades av vattenplaning och det var bara sex bilar som gick i mål. Emerson Fittipaldi vann, det var hans sista seger i F1.

1982
Niki Lauda vann och det är väl inte så märkligt, men det var det faktum att bara 10 av 26 bilar tog sig i mål. Det var en krasch mellan Riccardo Patrese och Rene Arnoux i inledningen, Nigel Mansell hade problem med den arm som han skadade i samband med Kanadas GP och den siste engelsmannen på banan var Derek Warwick som låg tvåa i sin Toleman på det 40:e varvet, men även han bröt.

Foto: Charles Coates / Getty Images Europe

1992
Invasionen av Silverstone. Nigel Mansell vann loppet och den bild som etsat sig fast i minnet är hur publiken invaderade banan när britten körde över mållinjen. Folk sprang in på banan samtidigt som vissa av konkurrenterna fortfarande körde i fullt racetempo. Mansell körde ett ärevarv med flaggan men eftersom tiotusentals fans sprang omkring på banan kunde han inte ta bilen tillbaka till depån.
I bakgrunden kvalade Damon Hill in till sitt första F1-lopp.

1994
Damon Hill startade från pole och höll Michael Schumacher bakom sig de inledande varven, men tysken tog sig förbi efter de första depåstoppen. Schumacher fick sedan ett fem sekunders stop & go straff eftersom tävlingsledningen ansåg att han hade kört om Hill på formationsvarvet. Schumi tog aldrig sitt straff och fick svart flagg, men den togs sedan bort i det efterföljande kaoset. Schumacher accepterade till slut sitt straff och slutade 18 sekunder efter segrande Hill, men han diskvalificerades senare för att ha ignorerat den svarta flaggan.
1998
Ett av de mest kaosartade loppen i F1-historien, det regnade något kopiöst. Michael Schumacher (Ferrari) startade som tvåa, men när Mika Häkkinen (McLaren-Mercedes) snurrade av gick han upp i ledningen. Schumacher fick ett stop and go & straff eftersom han körde om under gul flagg och han tog straffet efter målgång, men vann ändå.
2008
Det regnade, regnade och regnade. Lewis Hamilton startade som fyra och gjorde en makalös start. På det femte varvet tog han över ledningen från teamkollegan Heikki Kovalainen, McLaren-Mercedes, och han körde sitt livs lopp när han vann med 68,5 sekunder före Nick Heidfeld, BMW.

2010

Inför säsongen byggdes banan om och den förlängdes med 760 meter till 5,901 km och består nu av 18 kurvor, men det blev ingen engelsk segrare - däremot en segrare från det brittiska samväldet. Mark Webber, Australien, körde för Red Bull och vann sin första av två segrar på Silverstone.

2017
Ferraris Sebastian Vettel ledde VM med 20 poäng när det var dags för Storbritanniens GP, den 16 juli. Då slog Lewis Hamilton till, med pole position, snabbaste varvet och en seger. Det var hans femte seger i Storbritanniens GP och därmed har han samma antal segrar som Alain Prost och Jim Clark. Hamiltons seger på Silverstone var det första stora steget till VM-titeln 2017. DEt var hans fjärde titel.

ARTIKELN HANDLAR OM