Vi var en B-nation – nu är vi allra bäst

Uppdaterad 2019-02-07 | Publicerad 2018-12-16

Det behövs inga pampiga ord.

Det räcker med storslagen statistik.

44 sprintcuper har anordnats och den här är Sveriges bästa hittills.

1996 var Maja Dahlqvist två år gammal.

Om hon tittade på världscupen i skidor vet jag inte, men om så var fallet måste det lilla glinet ha förvånats över tävlingsformen. Vad var det för korta varv? Och, i händelse att Maja var Borlänges smartaste unge och tänkte sällsynt vuxna tankar, varför behärskade inte de blågula åkarna högfartsåkningen?

För så var det. Yrvaket. Den första sprintcupen 1996/97 var Antonina Ordina bästa svenska på plats 17 följd av Annika Evaldsson på plats 29. Vi var en B-nation.

Sverige sju – Norge två

22 vintrar senare har Thobias Fredriksson vunnit totalen två gånger. Björn Lind har känguruhoppat sig till OS-guld 2006 medan Emil Jönsson och Teodor Peterson har bollat gris med titeln 2011, 2012 och 2013.

Men ingen av de 44 laginsatserna, varken på dam- eller herrsidan, kan mäta sig med säsongen hittills. Vi skriver mitten av december 2018 och sju svenskor är bättre än vad Ordina var den första sprintvintern. Norge har två, Ryssland två, USA två, Sverige sju.

Var det inte kris? Hade inte norskorna dödat sporten?

Hon var den blänkande stjärnan

Sprinten i Davos är som Super Mario Bros värsta bana (värld 8–3, den med hammarkastarna). Tappar du inte starten (Halfvarsson), stupar på den snäva förstakurvan (Weng), tryter i hoppskejtbacken (Bergström), faller på upploppet (Fossli) eller får andnöd av höjden (Peterson) så måste du skejta för livet i rasande minusgrader och cirkusens längsta motlut utan att tappa krutet till upploppet.

Stina Nilsson blåste förbi hindren. Hon hade den blinkande stjärnan. Hon var den blänkande stjärnan.

Segern var självskriven, sju tiondelars marginal kan ibland kännas som sju sekunder, och för upp 25-åringen i sprintcupens topp. Maja Dahlqvist är tvåa, Ida Ingemarsdotter fyra och Evelina Settlin nia.

Inte en tid för rimlighet

Noteringarna tål jämförelse med precis allt som svenska fartraketer tidigare utfört, inte minst toppsäsongen 2005/2006. Då vann Björn Lind, skuggad av Thobias Fredriksson och fyran Peter Larsson. Men inte ens de håller samma bredd: fjärde kille var Mikael Östberg på plats tretton, så skulle nuvarande resultat stå sig har tjejerna större bredd.

Utanför den traditionsvårdande Norden bär sprinten upp intresset för längdsporten. Åkarna och publiken älskar den. Därför är programmet späckat med tävlingsformen, nio bataljer återstår utöver den på VM, så rimligen är det för tidigt att kalla oss bäst i världen.

Fast.... rimligen?

Är det här en tid för rimlighet? Kan man inte få breda tjocka lager på mackan, njuta när tillfälle ges?

Hej Norge. Hej alla pensionerade skidhjältar. Hej alla plågade tv-tittare. Vi har Stina, Dahlqvist, Ida, Settlin, Falk, Sundling och Lundgren. Vi är bäst av alla. Vi är bäst genom tiderna.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.