Går till motangrepp mot SVT:s dopningsanklagelser

Uppdaterad 2018-02-08 | Publicerad 2018-02-07

PYEONGCHANG/STOCKHOLM. En manlig svensk skidåkare anklagas i SVT:s ”Uppdrag granskning” för att med 99,99 procents sannolikhet ha varit dopad någon gång mellan 2001 och 2010.

I ett öppet brev går nu Svenska skidförbundet, internationella skidförbundet Fis och SOK till kraftigt motangrepp.

– Det är rent bedrägeri, säger Fis dopningsexpert Rasmus Damsgaard till Expressen.

I kvällens ”Uppdrag granskning” pekas två svenska åkare, en manlig och en kvinnlig, ut som dopningsmisstänkta på grund av avvikande blodvärden. Den manlige åkaren påstås med 99,99 procents sannolikhet ha varit dopad någon gång mellan 2001 och 2010.

Nu besvaras anklagelserna i ett öppet brev undertecknat av landslagsläkare Per Andersson, internationella skidförbundets antidopningsexpert Rasmus Damsgaard och SOK:s medicinskt ansvarige Bo Berglund.

Dementerar ”å det starkaste”

I brevet skriver man att Svenska skidförbundet ”å det starkaste” vill dementera anklagelserna och att det genom internationella skidförbundet kan bekräfta följande:
Under perioden 2001–2010 har ingen svensk åkare varit föremål för misstanke om brott mot Fis eller Wadas antidopningsregler.

Samtliga blodprov på elitaktiva längdskidåkare har under perioden 2001–2010 registrerats och analyserats av Fis och/eller Wada.
Avvikelser i blodprofilen hos en åkare granskas omgående av antidopningsexperter och följs vid behov upp av ytterligare dopningstester.
Fis bekräftar att granskning och uppföljning av avvikelser har gjorts sedan 2001.

Skidförbundet skriver vidare att det förlitar sig på Wadas och Fis antidopningsrutiner och att man känner sig trygga med att inga utövare har brutit mot dopningsreglerna under perioden 2001–2010.

Under onsdagen svarade ”Uppdrag granskning” på kritiken. Angående punkt tre här ovanför skriver programmet att Fis meddelat att det krävs bedömningar från tre oberoende experter för att avvikelser i en åkares blodprofil ska leda till utredning. Enligt ”Uppdrag granskning” har Fis inte velat kommentera om åkare med misstänkta blodvärden har utretts, utan i stället framhållit att Wada är mer än nöjda med deras antidopningsarbete.

”Gått över gränsen”

Landslagsläkaren Per Andersson har tidigare kommenterat anklagelserna i ”Uppdrag granskning” för Sportbladet.
– Vi har egna provtagningar på våra åkare och under den tiden jag har varit läkare (sedan 2013) har vi inte fångat upp någon som är misstänkt. Vi har ett eget internt system, ja hälsokontroller. Jag har gått igenom våra åkares blodprover för egen del och vi har koll på hur de sett ut.

Han sa vidare att de själva inte tidigare sett listorna från Fis.

– Det är så här att de blodprover som vi har fått kännedom om via SVT är sekretessbelagda och har på ett otillbörligt sätt läckt ut. Vi har inte haft tillgång till de blodproverna tidigare. Det var under inspelningen som jag konfronterades med de för första gången, påpekar Per Andersson.

När Sportbladet pratade med förbundskapten Rikard Grip var han också irriterad över SVT:s uppgifter.

– Det som är konstigt med det här är att man går ut och diskuterar dopning utifrån något man inte kan härleda det till. Det är konstigt och jag har oerhört svårt att se det. De har gått över gränsen. En dopad svensk hade fastnat och det har ingen gjort. Därför är det en ickefråga, säger han.


Programmet Uppdrag granskning sänds i SVT 1 och på SVT Play på onsdag den 7 februari klockan 20.00.