Efterlyser: En strategi från idrottens sida

Uppdaterad 2015-11-30 | Publicerad 2015-11-29

Maria Rydqvist om de tuffa förutsättningarna att ta sig tillbaka: ’Otacksamt’

Maria Rydqvist.

I samband med graviditet försvinner mycket av idrottskvinnans stöd.

Ekonomiskt väntar en oviss tid, något tvåbarnsmamman Maria Rydqvist i skidlandslaget har erfarenhet av.

– Det är otacksamt. I och med att man inte har haft en anställning får man en väldigt dålig mammapenning, säger hon.

I fredags i ’Skavlan’ berättade häcklöparen Sanna Kallur om erfarenheten av att sponsorer, enligt vissa avtal hon haft, har fått rätt att bryta ett kontrakt vid graviditet.

Skidåkaren Maria Rydqvist, 24:a i går i världscupen i Finland, har inte haft detaljerade graviditets-klausuler men känner igen utmaningarna.

Hon har två döttrar och har fått lämna svenska skidlandslagets träningsgrupp vid varje graviditet, men tagit sig tillbaka igen.

– I mina sponsorkontrakt har det aldrig stått något om graviditet, men det har likställts med att jag varit skadad så kontrakten har slutat gälla i vissa fall, säger Maria Rydqvist och påpekar:

– Det finns mycket att jobba med där. Det finns ingenting som stöttar så man kan livnära sig under den tiden som man är gravid.

”Ingen inkomst”

Idrottskvinnan får kasta sig ut i yrkeslivet. Något som kan vara svårt om man vill träna och planerar för en snabb comeback.

– Man har nästan ingen inkomst alls så man måste göra något annat under graviditeten. Samtidigt vill man träna så det går inte att ta ett heltidsjobb. Man får det sämre än en vanlig yrkesanställd, säger Maria Rydqvist.

Att hålla i träningen är en förutsättning för att ta sig tillbaka. Maria Rydqvist har nått världstoppen – hon var med i laget som vann VM-silver i stafetten i Falun där hon också var fyra individuellt – efter barnafödandet, men det har kostat.

– Man har fått kämpa med vissa bitar rent fysiologiskt så det är förenklat att säga att det är lätt. Det går ju om man vill, säger hon.

”Måste ta initiativ”

Maria Rydqvist efterlyser en strategi från idrottens sida.

– Det behövs att förbunden och SOK tillsammans utvecklar en policy kring det här frågorna, säger hon.

En sponsor har inte samma ansvar som en arbetsgivare då det är ett kommersiellt avtal, men skulle inte de kunna dra nytta av en gravid idrottkvinnas ökade tid och erfarenheter i till exempel interna aktiviteter?

– Ja, men nu är det upp till mamman att ta det initiativet. Det är sällan sponsorn kommer fram och erbjuder sådana jobb för en blivande mamma. Eller förbunden, man skulle kunna jobba för dem...

Följ ämnen i artikeln