Niskanen nära tårar efter kritiken

Publicerad 2017-03-01

LAHTIS. Iivo Niskanen hyllade Mika Myllylä efter guldet på 15 kilometer klassiskt. 

När han fick frågor om kritiken på presskonferensen efteråt var tårarna nära. 

– Jag hoppas att vi kan glömma det nu, säger han. 

Emil Iversen drog med sig Iivo Niskanen i fallet på lagsprinten. Men på 15 kilometer klassiskt fick finländaren sin revansch. 

Niskanen utklassade alla och vann 17 sekunder före Martin Johnsrud Sundby. Efter guldet hyllade Niskanen förre storstjärnan Mika Myllylä som åkte fast för EPO-dopning under VM i Lahtis 2001. 

– Jag har länge undrat om jag ska bli lika bra som Mika Myllylä. Nu är jag världsmästare i Lahtis, sa Niskanen till SVT. 

På presskonferensen efteråt förklarade finländaren varför han hyllat Myllylä. 

– Han har varit en superstjärna i finsk skidåkning. När jag var nio år gammal satt jag och kollade på bilder som jag hade i mitt rum och undrade om jag skulle bli lika bra som honom. Han har varit min största idol, säger han.

”Pressen dödade honom”

Men när Niskanen sedan fick frågan om hur han såg på att uttalandet väckt kritik i Norge och Sverige fick han tårar i ögonen. 

– Det är svårt att säga, folk i Norge kanske måste tänka på sig själva. Det var en annan tid än nu. Mika Myllylä är inte här längre och pressen har dödat honom så jag tycker att norrmän och alla andra ska låta honom vila i frid. 

Det verkar som att du blir känslosam? 

– Ja, förhoppningsvis är det en ny sida i finsk skidåkning och att ingen pratar om det som hände när jag var nio år. Jag har inte förstått något om det utanför sporten. Jag hoppas att man inte tar upp den saken igen efter loppen 2017 och att vi kan glömma det nu. Jag har faktiskt träffat Mika en gång. Han var inte en toppidrottare längre och han var långt ifrån toppformen, men han hade min respekt. Det är sorgligt att media har lagt för mycket press på en kille. 

Du hoppas att folk ska komma ihåg dig nu i stället för honom? 

– Ja. 

Innan sin död i juli 2011 erkände Myllylä att han varit EPO-dopad under stora delar av 1990-talet.