Bragdupphämtning av Sverige gav oavgjort mot Spanien

Publicerad 2019-12-08

KUMAMOTO. Sverige gav bort 45 minuter av matchen mot Spanien i handbolls-VM.

Men svarade för en bragdupphämtning och räddade till oavgjort, 28–28, med tre sekunder kvar genom Mikaela Mässing.

– Jag är tårögd, säger poängräddaren.

Efter den svenska förlusten mot Ryssland var det kniven mot strupen för svenska handbollslandslaget i VM mot Spanien.

Poäng krävdes sannolikt för att drömmen om semifinal och medaljstrid i VM skulle leva vidare.

Då fick Sverige en mardrömsstart.

Spanska 40-åriga målvaktsveteranen Silvia Navarro spikade igen bakåt och fick dessutom hjälp av uselt svenskt anfallsspel där Hanna Blomstrand blev största syndabocken med fyra tekniska fel under första kvarten.

Chockartade 7–1 för Spanien lyste från resultattavlan i japanska Kumamoto.

”Alla måste våga”

Målvakten Filippa Idéhn, en av få godkända svenskor så långt, gjorde flera räddningar och mål av Isabelle Gulldén och av Nathalie Hagman på kontring förde Sverige något närmare, underläge 6–12.

Men det stod 8–14 i paus efter 30 minuter där Sverige såg rädda ut för att ta egna skottavslut.

– Hade jag varit niometersspelare hade jag skjutit. Alla måste gå på mål, alla måste våga, annars kommer vi inte vinna, sa mittsexan Linn Blohm till TV6.

Andra halvlek inleddes som den första – med uselt svenskt anfallsspel. Två kontringsmål av Hagman gav 11–17 bara för att följas av nytt spanskt ryck och 12–21 efter 40 minuter.

Men sent, sent vaknade Sverige. Rejält. Mikaela Mässing klev in och Thüringerproffset räddade mer eller mindre på egen hand Sveriges VM-dröm.

”Det svenska medaljhoppet lever”

Det svenska hoppet väcktes rejält med trippla mål av Mässing och det gav 22-25 med sju minuter kvar och ett högdramatiskt matchslut.

Spanien drabbades av dubbla utvisningar och Mässing krigade in 24–26 på egen straffretur med fem minuter kvar att spela.

Det blev en rysare med 25–26 av Nathalie Hagman och 27–28 av Mässing.

Sverige hade bollen med 30 sekunder kvar och då klev åter Mikaela Mässing fram och gjorde slutresultatet 28–28 med sitt åttonde mål i matchen – med tre sekunder kvar på klockan.

Därmed lever det svenska medaljhoppet, knappt, men ändå vidare i handbolls-VM.

Grät av lycka

Den stora poängräddaren Mikaela Mässing grät av lycka och var en stor mix av bubblande känslor efter slutsignalen.

– Jag är tårögd. Jag var bara förbannad.

– Jag hade ingen aning om vad det stod. Jag försökte se på resultattavlan men så överföll alla mig, säger Mässing.

Stämningen i det svenska omklädningsrummet vid 8–14 i paus och just då krossad VM-medaljdröm:

– Det var som en begravning, säger Mässing.