Kryss mellan Frankrike och Ryssland i EM

Sämsta resultatet för Sverige

Publicerad 2020-12-11

Supermaktsmötet och gruppfinalen i handbolls-EM mellan Frankrike och Ryssland slutade oavgjort.

Det var sämsta möjliga resultat för Sverige.

Både Ryssland och Frankrike var obesegrade i EM fram till dagens match i samma grupp i mellanrundan som Sverige.

Ryskorna såg ut att gå mot klar seger i gruppfinalen mot Frankrike i Sveriges mellanrunda när man ledde med 16–11 efter nästan 25 minuter när det normalt så ramstarka franska försvaret läckte överraskande mycket och EM:s kanske bästa målvaktspar så här långt inte fick träff.

Men fransyskorna kom tillbaka i andra halvlek och efter 45 minuter var man i ledning med 24–23.

Kvitterade i slutsekunderna

Resten av matchen mellan finalisterna från förra EM (som Frankrike vann på hemmaplan) blev en riktig rysare och slutade 28–28 efter att Ryssland kvitterat på ett kantskott av Olga Fomina med sex sekunder kvar.

– Jag tycker Ryssland blir rånade även denna gång (som finalen 2018) med utvisningar, straffar och överfall från Lacrabère. Domarna tappar det precis när Ryssland kanske kan knipa vinsten. Så än en gång lite fadd eftersmak, säger experten Martin Frändesjö i TV6.

Det oavgjorda resultatet var sämsta möjliga för Sverige.

Nu måste Blågult definitivt vinna alla sina tre matcher, med start i kväll klockan 20.30 mot Danmark och inklusive sista matchen på tisdag mot ett Frankrike som i så fall inte är klart för semi. Bästa utgången i den här matchen för Sverige hade nog varit om Frankrike hade vunnit och redan varit klart för semifinal.

Däremellan ska alltså Sverige också vinna mot Montenegro, som dock redan är utslagna, på söndag.

Å andra sidan: Sverige har faktiskt sitt öde i egna händer.