Böter för Vänersborg efter segern mot Sirius

Publicerad 2021-11-09

Vänersborgs 6–4-seger mot Sirius riskerade att förvandlas till 0–5-förlust.

Nu har Svenska bandyförbundets dom kommit:

Vänersborg får behålla poängen, men tvingas böta 25 000 kronor.

IFK Vänersborg besegrade Sirius med 6–4 i premiären av bandyns elitserie i slutet av oktober. Efter matchen uppdagades dock att hemmalaget kommit till spel med en senioravbytare för mycket. Den yngsta spelaren på bänken var född 2002, men hade behövt vara född 2003 för att klassas som junioravbytare.

Måndagen därpå inkom en protest från Sirius till Svenska bandyförbundet. Sedan dess har ärendet varit under utredning.

På tisdagseftermiddagen kommunicerade förbundet sitt beslut:

Vänersborg döms till 25 000 kronor i böter, men får behålla 6–4-segern som riskerade att istället sluta med 5–0-seger till Sirius.

”Påverkar inte utgången”

Beslutet i domen motiveras med att varken Vänersborg, Sirius eller domarteamet reagerade på felaktigheten innan matchstart – och att Vänersborg inte handlat med uppsåt.

”Spelaren gör sin första spelsekvens i matchens 70 minut och deltar under ungefär 5 minuter. Spelaren gör inga fler inhopp i matchen. Spelarens inhopp påverkar inte matchens ställning eller nämnvärt utgången av matchen” skriver förbundet.

”TK anser att det finns särskilda skäl till att inte tillämpa poängavdrag, dock anser TK att det finns särskilda skäl att IFK ska erlägga en straffavgift”, står det vidare i domen.