Grip huvudspåret, men SVT-experten aktuell i tränarroll

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

FALUN. Urban Nilsson vill fortsätta som vallachef för skidlandslaget.

Rikard Grip är huvudspåret som förbundskapten, även om det kan bli stora ändringar på tränarsidan där Johanna Ojala pekas ut av tidningen Expressen som aktuell.

– Jag pratar med Rikard sen ska vi se att den struktur som vi vill sätta passar honom, säger Svenska skidförbundets längdchef Johan Sares.

Som Sportbladet berättat tidigare går alla kontrakt ut för svenska skidlandslagets tränare och förbundskaptenen Rikard Grip efter säsongen.

Under veckan, i samband med SM i Skellefteå, kommer grundliga utvärderingar av landslagets verksamhet att ske.

Herrtränaren Lars Selin och damtränaren Johan Granath har sagt att de tvekar om framtiden på grund av familjeskäl och Ole Morten Iversen är också han osäker.

Rikard Grip sa i helgen till Sportbladet att han är öppen för en fortsättning och han är huvudspåret som ytterst ansvarig.

Foto: Pontus Orre
Rikard Grip och Urban Nilsson på väg mot en fortsättning i Svenska skidlandslaget. Enligt vallachefen Nilsson återstår bara detaljer.

Johan Sares, längdchef på skidförbundet, för en tät dialog med förbundskapten Rikard Grip om framtiden.

– Jag tycker att Rikard och jag har haft väldigt positiva samtal efter OS, säger Sares.

Pratar du med andra?

– Nej, det gör jag inte. Men man måste tänka på andra namn om det skulle vara så att Rikard inte vill fortsätta eller inte tycker att de lösningar vi gör skulle passa honom. För hans del är det viktigt att han känner för den struktur vi ska bygga upp innan han tar ett beslut.

Kan bli stora ändringar

Eftersom alla kontrakt går ut finns den en chans att ändra upplägget som nu består av en förbundskapten och två damtränare respektive två herrtränare.

– Nu har vi haft den här strukturen. För några år sedan hade vi en herr och en damchef. Vi har inga som sitter fast i några avtal i dag, därför måste man se över vilka behov vi har, säger Johan Sares.

En viktig fråga för Svensk skidförbundet är könsfördelningen. Skidlandslaget har inga kvinnliga ledare och till Expressen säger Johan Sares att man jobbar för att ändra på det.

I samma tidning pekas två namn ut: Johanna Ojala, tränare och SVT-expert och Annika Zell, tränare på Dala Sports Academy.

– Det är intressanta namn. Och det är inget snack om att det skulle vara väldigt positivt att få in en kvinna, säger Johan Sares till Expressen.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Det kan också bli så att träningsgrupperna som finns just nu i tre nivåer på herr respektive damsidan görs om.

– Vi ska titta på det. Det är många tränarkontrakt går ut och vissa ser det som ett hot mot verksamheten, men jag ser det som en möjlighet. Vi kan se hur grupperna ska se ut och så kan vi tillsätta resurser utifrån det, säger Johan Sares under söndagen till Sportbladet.

– Sitter man fast med tränare blir man lite låst i det jobbet. Jag tror att vi behöver se över hur träningsgrupperna ska se ut, menar han.

Vallachefen fortsätter nästa säsong

Det handlar främst om att se över verksamheten för herrarna, som inte haft en lika framgångsrik säsong som damerna haft.

– Vi har fått ihop ett bra system, men vi behöver utvärdera det. Framförallt på killsidan för hur vi ska skapa en plattform och hjälpa de killar som är på väg upp. Jag vet inte om vi ska ha fem killarna eller 15 i ett landslag. På tjejsidan har vi en grupp med många som är med och presterar. Det kan bli två skilda upplägg, säger Johan Sares.

En sak som dock i stort sett är klar är att landslagets framgångsrika vallachef Urban Nilsson fortsätter. Endast en underskrift på kontraktet återstår.

– Jag har inte skrivit på något papper, Men vi har pratat, har en bra dialog och det är inget som tyder på något annat än att jag fortsätter, säger Urban Nilsson och lägger till:

– Jag vill ha ett år nu också. Jag har en familj hemma och vi ska tala ihop oss, men jag tycker det är kul och har ingen ambition om att göra något annat. Det finns inget som tyder på att jag inte ska jobba vidare.

Här är Kallas egna team – sex nyckelpersoner 00:45
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM