Reserven skrällde – tog kliv mot OS

Uppdaterad 2015-08-24 | Publicerad 2015-08-23

”Jag vill vinna svenskarnas hjärta, bjuda på sport och action”

Charlotte Mordasini.

AACHEN Många hade redan gått hem och pressläktaren gapade tom.

Då tog Charlotte Mordasini ett stort språng mot en plats i OS-truppen.

Något annat skulle vara mycket förvånande .

EM-reserven Charlotte Mordasini red så det rök i den sena lördagkvällens extraklass och tog en tredjeplats. Hinderhöjden låg på 1.55 meter och banan var riktigt svår.

Flera av världens bästa ryttare fanns i startfältet. Men av de 40 startande var bara tre dubbelnolla.

Med detta bevisade Charlotte Mordasini att tredjeplatsen i Falsterbo Grand Prix i juli inte var någon tillfällighet.

Hennes häst Romane de Theil är inte lättriden men Mordasini manövrerar den suveränt bra. Dessutom är det ingen risk att hästen säljs. Mordasini har redan pengar så det räcker.

Imponerat med starka nerver

Svensk-franska Charlotte Mordasini, 26, tävlade tidigare för Frankrike men bytte i år till svensk flagg. I Falsterbo var hon ett enda stort leende, så glad över att få vara en del av det svenska teamet.

– Jag vill vinna svenskarnas hjärta, bjuda på sport och action, sa hon då.

Efter sin ritt i Aachen på lördagskvällen tog hon en extra sväng bort till den svenska klacken för att tacka för support. Det är ingen tvekan om vad denna tjej vill.

Själva europamästerskapet har också gett en hel del svar om OS.

Douglas Lindelöw och Casello bör att tystat alla eventuella tvivel. De framstår som ett självklart OS-ekipage. I EM har Lindelöw har imponerat med säker ridning och starka nerver. Tyvärr utan någon helt felfri runda.  

Henrik von Eckermann är också given, topprankad ryttare som han är. Frågetecknet har varit om Cantinero är en mästerskapshäst efter hans svaga avslutning på lagtävlingen. Som tur var kom paret i sista stund med till söndagens EM-final och hästen fick med råge bevisa att han är en lysande mästerskapshäst. Allra sista rundan blev den bästa med noll fel.

Mycket kan hända

Helena Persson är en erkänt skicklig ryttare. Under EM har hon emellertid gjort flera misstag som ryttare och drog på sig lite för många rivningar. Hästen Bonzais kapacitet är det däremot inget fel på. Persson kan i dagsläget inte vara jättehet för en plats i i en spetstrupp, men är förmodligen given på långa OS-listan.

Malin Baryard Johnsson. Tyvärr. Hennes ritt i lagfinalen, med fyra grova rivningar, såg lite ut som en sorti från den internationella arenan för ett tag. Hingsten Tornesch kan fortfarande blixtra till, men verkar nu för vek för ett långt mästerskap. Baryard har inte heller någon given OS-häst hemma i stallet.

Efter EM-lagets niondeplacering går snacket här i Aachen om att förbundskapten Sylve Söderstrand tagit ut fel lag.

Kritiken går ut på att han borde löpt linan ut och testat flera oprövade kort, eftersom Sverige kvalade till OS redan i VM.

Även om det gått bättre än det nu gjorde finns det fog den synpunkten.

Nu har reserven Mordasini ändå fått visa att hon klarar en jättearena som Aachen.

Nu är till exempel Johan Lundh och Miebello fortfarande oprövade i stora mästerskapsammanhang. De kanske inte hade kunnat uträtta stordåd i Aachen, men säkert kunnat ta ytterligare ett steg i sin fina utveckling.

Det mest troliga OS-laget, som det ser ut nu, är alltså: Douglas Lindelöw, Henrik von Eckermann, Charlotte Mordasini och Peder Fredricson, vars bästa häst All In matchas helt mot OS.

Men självklart kan mycket hända. Vägen till Rio är lång.

Följ ämnen i artikeln