Duplantis störd under världsrekordförsöket

Uppdaterad 2020-02-20 | Publicerad 2020-02-19

Armand Duplantis blev störd i ansatsen till sitt världsrekordförsök.

LIEVIN/STOCKHOLM. Armand Duplantis var nära tredje världsrekordet på tolv dagar. 

Men efter att ha blivit störd i näst sista hoppet stannade svensken på 6,07.

– Det störde mig lite, säger Duplantis till Sportbladet.

Varje gång Armand Duplantis hoppar är världsrekordet nära. Svensken flög lekande lätt över såväl 5,60 som 5,80 under onsdagens gala i franska Lievin.

– Det ser nästan lite löjligt ut. Det här är helt otroligt, säger SVT:s expert Alhaji Jeng.

Inte heller 5,90 var några problem för svensken. Ribban åkte sedan upp på 6,07 och även det gick enkelt för Duplantis. 

– Jag har aldrig sett någon ta 6,07 så lätt. Inga problem, säger pappa och tränare Greg Duplantis i Kanal 9.

”Kan ha påverkat”

Sam Kendricks, som var den enda kvar i tävlingen, rev ut sig på höjden och då var det dags för ett nytt världsrekordförsök. Ribban las på 6,19, men då kom kvällens första rivning. Duplantis avbröt sedan sitt andra försök efter att ha blivit störd av något inför hoppet. Sedan rev han med liten marginal.

– Det var en fotograf som gick över banan. Det störde mig lite. Men jag ska inte skylla på honom. Det var jag som missade, säger Duplantis till Sportbladet.

”Var väldigt speciellt”

Duplantis fick vänta länge inför det tredje försöket och var då aldrig nära att klara höjden. Svensken var ändå nöjd trots att det inte blev något världsrekord.

– Det lärde alla att jag inte kan slå världsrekord varje tävling. Jag är mänsklig. Det kändes bra i dag, men mina ben dog lite när jag försökte på 6,19, säger Duplantis och fortsätter:

– Folk kommer fram till mig och säger att det är okej och att jag kommer ta det nästa gång. Det är som att det är synd om mig. Men jag mår bra. Jag kände att jag hoppade bra. Jag mår inte dåligt över det, men det är en konstig situation.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.