Karlsson-krossen – vann med 52 sek

Nytt JVM-guld efter uppvisning: Förväntade mig inte det

avMalin Wahlberg, Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

JVM-guld över fem kilometer i tisdags.

JVM-guld över 15 kilometer på torsdagen.

19-åriga Frida Karlsson visade återigen att hon är världens mest lovande skidåkare när hon för andra gången krossade motståndet i Lahtis.

– Det här är ju lite av en favoritdistans så det kändes väldigt kul att få göra ett bra lopp, säger Karlsson.

Det var ingen utklassning när Frida Karlsson skidade hem JVM-guldet över 15 kilometer. Det var en uppvisning. En Karlsson-kross.

Redan efter en dryg kilometer började 19-åringen och norskan Helene Marie Fossesholm skapa en lucka ner till konkurrenterna. När åkarna hade varit ute i tio minuter var även norskan avhängd.

Ryckte efter en kilometer

Redan efter fem kilometer var det Karlsson mot klockan när norskan distanserats med 6,2 sekunder och övriga åkare med nästan det dubbla. De sista tio kilometerna åkte svenskan sedan helt solo, målmedvetet stakandes fram i sin vita landslagsdräkt tills utmanaren till sist hade behövt en kikare för att kunna uttyda ettan på hennes nummerlapp.

I mål var Karlsson 52 sekunder före Fossesholm som tog silvret före finskan Anita Korva som knep bronset.

– Ja, det är klart jag blir förvånad över att vinna med så mycket. Det är starkar åkare där bakom. Men det här är ju lite av en favoritdistans så det kändes väldigt kul att få göra ett bra lopp, säger Karlsson.

Vill ta chansen på VM

Frida Karlssons uppvisning ökar nu pressen på landslagschefen Rikard Grip att ta med 19-åringen till VM i Österrike i slutet av februari.

– Vi har inte haft något resonemang om att VM är aktuellt, mer än det jag säger till dig nu att vi ska ha de individer som åker fortast och är hon en av dem ska hon vara där, sa Grip häromdagen.

I Sportbladets omröstning svarar hela 94 procent att de vill se supertalangen i VM.

– Oj, det var en rolig siffra. Det är väldigt motiverande att mitt namn är med bland åkarna som känns aktuella och det känns riktigt inspirerande. Men det är så pass starkt damlag och konkurrensen är tuff, säger Karlsson.

Har du haft någon kontakt med Grip om VM?

– Jag har pratat med honom, men inte specifikt VM. Han har bara sagt ingen världscup innan junior-VM som är mitt stora mål och sedan har han sagt att de som åker fortast kommer att få åka VM. Det är fortfarande inte ett mål, det blir mer en bonus.

Foto: BILDBYRÅN
Frida Karlsson tog JVM-guld på 15 km i finska Lahtis.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM