Betalar sina spelare fantasisummor

Publicerad 2015-01-14

Svenske kaptenen dundrar mot Qatar: ”Fullständigt förkastligt!”

DOHA. Qatar har värvat ihop ett landslag till sitt VM för rena fantasisummor.

Enligt Sportbladets uppgifter får toppspelarna över 300 000 kronor i månaden för att spela i Qatar och minst 800 000 kronor var för varje seger i VM – skattefritt förstås.

– Fullständigt förkastligt, säger svenske lagkaptenen Tobias Karlsson.

Inom fotbollen kan du inte byta landslag efter att spelat en tävlingslandskamp.

Men det är inga problem inom handbollen efter en karantän på tre år.

Detta har den omåttligt rika oljenationen Qatar utnyttjat till max inför sitt hemma-VM.

Majoriteten av VM-truppen, som premiärspelar mot Brasilien i morgon, har värvats från andra nationer.

Och de har lockats över med enorma summor.

– Jag har hört från pålitliga personer att spelare, när satsningen började för tre–fyra år sedan, erbjöds 15 miljoner kronor netto för att byta till Qatar och spela här till och med VM. Men då kunde man inte spela kvar i ett klubblag i Europa. Fast man behövde bara vara i Qatar en–två månader om året, säger en person inom det svenska landslaget, som vill vara anonym, till Sportbladet.

Ett fåtal turneringar

Ett krav har varit att man också spelar i en qatarisk klubb. Men i princip spelar man bara i landslaget då det inte finns någon vanlig liga utan bara ett fåtal korta turneringar per säsong och landslaget laddat för VM sedan den 1 augusti.

En källa som är mycket väl insatt i qatarisk handboll, men som vill vara anonym, säger att de största stjärnorna, som målvakten Goran Stojanovic och skytten Zarko Markovic, får 250 000–350 000 kronor i månaden för att spela med Qatar. Skattefritt förstås, då det inte finns någon skatt här.

En seger = 900 000 kr

Till det kommer enorma bonusar: Enligt Sportbladets insatta källor fick spelarna 1,7 miljoner kronor för guldet i asiatiska mästerskapen i februari och ytterligare 375 000 kronor häromdagen för guldet i Asian games i oktober. Och de får minst 900 000 kronor var för varje seger i VM. Det är mer än vad guldmedaljörerna får totalt i prispengar här på VM (875 000 kronor).

– Det kan jag föreställa mig. Jag har hört att de har ett unikt bonussystem, säger Sveriges lagkapten Tobias Karlsson.

Det gör en spelare som Stojanovic, som skrivit på för tre år med El Jaish – Qatars bästa klubb, till världens troligen bäst betalde spelare då superstjärnor som Mikkel Hansen och Nikola Karabatic enligt Sportbladets uppgifter får ut cirka 300 000 kronor i månaden efter skatt.

Det pratas till och med om att de 16 spelarna i Qatar ska få dela på fem miljoner dollar (40 miljoner kronor) för varje seger i VM.

De tyska VM-spelarna i fotboll fick jämförelsevis 2,7 miljoner kronor var för guldet i somras.

Tobias Karlsson:

– Generellt är det för enkelt att byta pass i handbollsvärlden.

Vad tycker du om att det dessutom är stora pengar inblandat?

– Fullständigt förkastligt!

Och segerbonusar lär det bli för de qatariska spelarna. I VM-specialen av Sport-bladets handbollspodd i dag tippar experten Per Johansson att Qatar går till kvartsfinal. Laget leds av spanjoren Valero Rivera, legendarisk tränare i Barcelona och världsmästare med Spanien 2013, som för övrigt uppges ha en månadslön på otroliga 600 000 kronor netto.

Vill inte kommentera

Veroljub Kosovac, 59, var spelare och tränare under många år i elitserien. Numera är han målvaktstränare och assistent till Rivera i Qatar. Han vill inte alls prata om spelarnas nationsbyten eller löner och bonusar när Sportbladet träffar honom på spelarhotellet.

”Kos” berättar att man häromveckan besegrade Ryssland med elva mål men vill ändå tona ner förväntningarna på laget.

– Men vi har haft mer tid tillsammans än de andra lagen, där har vi en fördel, säger han.

Spelarna som köpts över till Qatars VM-lag

Montenegro:

Goran Stojanovic, 37, målvakt.

Zarko Markovic, 28, högernia

Jovo Damjanovic, 18, vänsternia.

Bosnien:

Danijel Saric, 37, målvakt.

Eldar Memisevic, 22, högernia.

Frankrike :

Bertrand Roine, 33, vänsternia.

Kuba:

Jorge Luis Pavan, 33, högernia.

Rafael Capote, 27, vänsternia.

Spanien:

Borja Vidal Fernandez, 33, mittsexa.

Tunisien:

Youssef Ben Ali, 27, mittsexa.

Amin Kheder, 31, vänstersexa.

Egypten:

Hassan Mabrouk, 32, vänsternia.

Fotnot: Alla har inte representerat landet de föddes i innan de bytte medborgarskap. De här ingår i bruttotruppen till VM. Någon eller några kan petas när den slutgiltiga 16-manna-truppen lämnas in.

De otroliga summorna i Qatar

Samtliga spelare som värvats till landslaget från utlandet spelar också i qatariska klubbar, de flesta i landets bästa och rikaste klubb El-Jaish. De har olika långa kontrakt.

Undantaget är bosniske målvakten Danijel Saric som värvades i december och spelar kvar i Barcelona.

Spelarna har bara ”idrottspass” och är inte fullvärdiga medborgare i Qatar med alla privilegier det innebär.

De största stjärnorna (till exempel Stojkovic, Markovic) har cirka 250 000-350 000 kronor netto i månaden från klubblag och landslag. Men de spelar mest i landslaget. En spelare som Fernandez har 130 000 kronor i månaden.

Landslagsledningen har haft tillgång till alla VM-aktuella spelare sedan den 1 augusti.

Till detta kommer en sign on-bonus för att de byter klubb och landslag. Fernandez fick till exempel 380 000 kronor i sign-on.

Bonusarna är enorma: 1,7 miljoner kronor vardera för guldet i asiatiska mästerskapen i februari. 375 000 kronor för guldet i Asian Games i oktober. Minst 900 000 kronor (100 000 euro) per spelare för varje seger i VM. Det pratas till och med om 1,7–1,9 miljoner eller så mycket som 2,5 miljoner kronor per seger.

Går de till semifinal i VM ryktas det om att samtliga spelare blir fullvärdiga qatariska medborgare och då är de försörjda livet ut utan att behöva arbeta mer.

Förbundskapten Valero Rivera, som lockades över direkt efter VM-guldet med Spanien 2013, uppges tjäna drygt 600 000 kronor i månaden.

Alla summor är netto då man inte betalar någon skatt i Qatar.

Följ ämnen i artikeln