Nobbar Finnkampen – och rekordet kan ogiltigförklaras

Uppdaterad 2018-08-15 | Publicerad 2018-08-14

Armand Duplantis kommer att dra ner drastiskt på tävlandet efter EM-guldet.

Han ska varken hoppa i SM eller i Finnkampen.

– Nej, i nuläget är det bara Diamond League-finalen i Bryssel som finns på programmet, säger managern Daniel Wessfeldt.

Daniel Wessfeldt fungerar som rådgivare åt familjen Duplantis, då ”Mondo” inte får ha någon manager på grund av de collegebestämmelser som gäller i USA.

Men med sina goda kontakter med tävlingsarrangörerna är Wessfeldt med och planerar tävlingskalendern tillsammans med pappa Greg Duplantis.

– Vi får se om han ändrar sig de närmaste dagarna, men just nu är det bara finalen i Bryssel som är inplanerad. Det enda som är nytt är att han fått en inbjudan till Continental Cup i Ostrava 8–9 september. Det har vi inte diskuterat än.

Continental Cup är en tävling mellan världsdelarna, som Internationella friidrottsförbundet (IAAF) arrangerar vart fjärde år då det inte är något VM eller OS.

”Skolan som gäller”

Efter EM-guldet och sitt världsårsbästa 6,05 i Berlin blev Armand Duplantis uttagen till Europalaget.

– Så vi ska väl diskutera hur han ska göra med den tävlingen. Annars är det skolan som gäller nu.

Annars har eftersnacket mest handlat om Armand Duplantis 6,05 även ska räknas som amerikanskt rekord. Enligt de amerikanska reglerna räcker det med att vara amerikansk medborgare för att ett rekord ska godkännas - oavsett vilken nation man tävlar för.

– Men jag är inte så säker att det kommer godkännas som amerikanskt rekord, säger Wessfeldt.

Han hänvisar till Susanna Kallur, som också är född i USA och har amerikanskt pass. Hennes världsrekord på 60 meter häck inomhus (7.68) är inte godkänt som amerikanskt rekord.

Det har Lolo Jones med 7,72.

Amerikanska förbundet kan inte godkänna Duplantis rekord förrän i december. Men den storm det redan rört upp kan göra att regeln skrivs om och gäller retroaktivt.

Ingen anklagar dock Armand Duplantis för något. Han satte ju nio rekord (!) på samma gång där i Berlin. Tre juniorvärldsrekord, tre svenska juniorrekord och tre seniorrekord.

Ett amerikanskt rekord kan han säkert leva utan.