Laul: Var det en försmak av guldfrossa vi såg?

Det satt hårt inne men det löste sig för guldjägarna

ÅTVIDABERG. Är guldfrossan på väg att slå till tidigt i allsvenskan i år?

Först Malmö FF:s förlust mot Häcken i lördags, sedan AIK illa ute mot Gefle samt IFK Göteborg med en av säsongens svagare insatser borta mot Åtvidaberg.

Nu löste det sig för både Gnaget och Blåvitt men det satt alltså hårt inne.

IFK Göteborg

IFK Göteborg hade egentligen bara en riktigt bra period på Kopparvallen, och det var i slutet av första halvlek mot tabelljumbon.

Åtvidaberg i allmänhet och mittbacken Mauricio Albornoz i synnerhet tvingades då försvara sig allt mer uppoffrande. Först knockades Albornoz av en halvvolley från Jakob Ankersen i ansiktet, sedan krockade han med stolpen när han petade undan ett Sören Rieks-friläge på mållinjen.

Tack vare Albornoz kunde ”Åtvid” gå till pausvila med 0-0 efter en i stora delar väl genomförd halvlek mot serieledaren som hade betydligt mer att diskutera i omklädningsrummet.

Till exempel varför nyförvärvet Mads Albaek hamnade så lågt i planen utan att ytterbackarna klev framåt?

Det såg märkligt ut när Blåvitt byggde anfall med sju man på egen planhalva, utan bolltempo mot ett Åtvidaberg som kunde lita till defensiv organisation.

– Det var för många spelare som skulle röra bollen innan vi kom till genombrott, vi är inte nöjda med den fasen på matchen för då spelade vi lite för omständligt och sakta, sa tränaren Jörgen Lennartsson.

Vinkade istället för att ta duellen

Blåvitts största problem var att så såg det större delen av matchen, och när Göteborg väl hittade fram till sina anfallare hade både Gustav Engvall och Riku Riski problem att låsa fast bollen (framför togs finländaren enkelt bort av Albornoz och Månz Karlsson).

Engvall byttes ut inför andra halvlek (ersattes av Mikael Boman), och efter 65 minuter klev Riski av (in kom Victor Sköld).

Hela anfallsparet utbytt, det visade sig bli ett lyckat drag av Jörgen Lennartsson.

På tilläggstid slog Sköld ett inlägg som nådde fram till Boman som stötte in matchens enda mål när ÅFF:s ytterback Andreas Dahlén vinkade på offside i stället för att ta duellen.

Jag kunde från min läktarposition inte avgöra om Boman var offside, det är möjligt att Dahén hade rätt och assisterande domaren missade detta – men det går inte att sluta spela för den sakens skull.

Det var överlag en chansfattig match i lågt tempo, John Owoeri var hemmalagets största hot men Thomas Rogne stoppade honom oftast innan han kom till avslut.

Det är svårt att inte känna med tabelljumbon som nyligen tappade ledning mot IFK Norrköping på övertid, har kryssat mot både MFF och Djurgården men ändå ligger där de ligger, sist i tabellen, och nu åkte på ännu en käftsmäll.

”Står mellan Göteborg och AIK”

I nästa omgång väntar nästa guldjägare för Åtvidaberg, AIK på Friends.

– Då vinner ni, sa Jörgen Lennartsson på presskonferensen men Roar Hansen såg väl inte helt övertygad ut om den saken.

Däremot spådde Hansen att det allsvenska guldracet kommer stå just mellan Blåvitt och Gnaget.

– Här på Kopparvallen är det inte någon av de som varit speciellt bra. Men jag tycker nog att det är lite fördel Jörgens gäng. Jag tror att det älskar att vara lite jagade, samtidigt kan man konstatera att AIK har tuggat på så in i helsike, Elfsborg också men jag tror att det står mellan Göteborg och AIK till slut, sa Roar Hansen.

Just nu skiljer två poäng mellan lagen efter att AIK också avgjort sent, borta mot Gefle.

Återstår att se om det var en försmak av guldfrossa eller om lagen istället lyfter sig och stärks av deras sena trepoängare. För Blåvitt väntar närmast Gefle hemma på Gamla Ullevi.

Hittills i guldstridens 21 omgång har Elfsborg imponerat mest: 3-0 borta mot Kalmar, på gräs, är ett styrkebesked även om KFF-målvakten Lars Cramer var olycklig när Boråslaget spräckte nollan.Vad IFK Norrköping och Djurgården svarar vet vi framåt måndag kväll.