Vänsterhänta visade vägen mot Tyskland

Publicerad 2017-03-18

Mattias Zachrisson.

Tre vänsterhänta spelare gjorde mer än hälften av Sveriges mål när Tyskland besegrades med 27–25 i den första av helgens herrlandskamper. En stark första halvlek grundlade segern.

Handboll

Stjärnan Mattias Zachrisson hade fått flytta från kanten till högernio. Han gjorde sju mål, varav två på straff. I "Zackes" ställe fick två andra vänsterhänta spelare chansen på kanten. Daniel Pettersson och Anton Halén gjorde var sin halvlek, och sköt fyra mål vardera.

Landskampen i Partille Arena var den första i ett utbyte med Tyskland i helgen. Såväl herr- som damlandslag möts två dagar i rad, med söndagens matcher i Hamburg.

Bara från Bundesliga

För herrarna ligger mötena utanför de ordinarie landskampsperioderna, vilket innebär att också Sveriges lag enbart innehåller spelare från tyska Bundesliga. Förbundskapten Kristján Andresson har fått ta ut ett landslag där några stjärnor saknas, och några oprövade kort får chansen.

Som Daniel Pettersson, fyramålsskytt i sin åttonde landskamp när Sverige ryckte till 16–9 i första halvlek. Efter paus tog Anton Halén över hans plats.

– Det är väldigt bra killar jag konkurrerar med. Och Kristján har varit tydlig med att vi ska gå runt på alla spelare. Det kommer viktiga matcher i våra klubblag, säger Daniel Pettersson.

Efter paus hade Tysklands nye förbundskapten Christian Prokop fått bättre ordning på sitt landslag, som är regerande Europamästare.

Höll undan

Den svenska ledningen krympte. Med sju minuter kvar stod det 24–22. Men Sverige samlade sig på ett imponerande sätt.

– Det finns många godbitar här att bygga vidare på. Vi fick väldigt fin träff i försvaret i första halvlek, säger Kristján Andresson.

– Zachrisson var bra på högernio, liksom båda högersexorna och Andreas Palicka i målet före paus.

Efter helgens matcher är nästa uppgift ett dubbelmöte mot Ryssland i EM-kvalet i maj.

– Det finns många godbitar här att bygga vidare på.