Spelaren har bett om ursäkt efter homofobiska attacken

”Vårt jobb kanske kan få ringar på vattnet i resten av Sverige”

avDaniel Sörensen

Växjöspelaren som gjorde ett homofobt utspel mot Jönköpings Otto Weidman har bett om ursäkt och de båda klubbarna tar nu ett gemensamt krafttag för att undvika att en liknande situation uppstår igen.

– När det här ändå har hänt ville vi som föreningar se det som ett tillfälle att göra någonting större av det här, berättar Jönköpings ordförande Dan Nordlöf.

Smålandsderbyt mellan Jönköping och Växjö (med slutsiffrorna 13–8) slutade på ett minst sagt tråkigt sätt. Jönköpings poängman Otto Weidman hamnade i duell med en motståndare och efter avblåsning ska Växjöspelaren ha gjort ett homofobt utspel mot 20-åringen framför lagens avbytarbänkar.

– Jag får ett rapp på benet och en kommentar precis när jag ska byta. Han sa att han hört att min bror är bög och att det är hemskt, berättade Otto Weidman för Sportbladet.

Efter matchen ringde Växjös tränare Niklas Nordén upp Weidman och bad om ursäkt, och senare samma kväll lade klubben ut denna text på sin hemsida:

”... Föreningen Växjö Vipers understryka att vi tar fullkomligt avstånd från all diskriminering. Idrotten ska vara en arena för alla. Vi har ikväll påbörjat en intern utredning kring händelsen och kommer fortast möjligt agera utifrån vad som framkommer ur den”.

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Otto Weidman i Jönköping har godtagit ursäkten från spelaren.

”Inte svårt att skapa ett bra samtal”

Både Jönköpings ordförande Dan Nordlöf och Växjös klubbchef Stefan Angeskog bekräftar för Sportbladet att de båda klubbarna, inklusive de berörda spelarna, träffades under måndagen för att reda ut situationen.

– Det är två föreningar med ett bra samarbete sedan tidigare och vi kände från båda håll att det var rimligt att ses och prata. Och spelarna som var berörda var med. Vi pratade med varandra om att vi inte gillar det som hänt, berättar Dan Nordlöf.

– Spelarna känner varandra sedan innan och har umgåtts tidigare i samma lag. Därför var det inte svårt att skapa ett bra samtal.

Har spelaren bett Otto Weidman om ursäkt?

– Ja, absolut. Det har han gjort.

Väntar svar från förbundet

Samtidigt medger Nordlöf att Jönköping undersöker möjligheten att anmäla den berörda spelaren till Juridiska Nämnden, och hur man då går till väga rent praktiskt. De väntar på svar från innebandyförbundet.

– Förbundet vill kraftsamla kring denna fråga och vi kan lyfta det till den instansen om vi vill. Men vi vet inte vad det finns för vägledning att få där, om vi vill anmäla det till förbundet så vet vi inte utifrån vilka förutsättningar vi gör det. Andra typer av förseelser kan man anmäla enkelt, men det finns ingen tydlighet i sådana här typer av fall, förklarar han.

Dan Nordlöf säger också att mötet med Växjö kommer att medföra ett större samarbete mellan klubbarna på sikt.

– När det här ändå har hänt ville vi som föreningar se det som ett tillfälle att göra någonting större av det här. Förbundet har uttalat sig om att det är ett viktigt förbättringsområde och eftersom att vi är de två största klubbarna i Småland kanske vårt jobb i våra föreningar kan få ringar på vattnet i resten av Sverige. Det gäller att passa på nu när strålkastarna lyser, säger han.

”Har lärt oss någonting av det här”

Även Stefan Angeskog talar om att de båda klubbarna i framtiden kommer att arbeta mot gemensamma mål i frågan.

– Vi hade ett bra möte, vi har en bra dialog med Jönköping sedan tidigare och nu inom detta ärende likaså. Vi kommer att lyfta upp frågan på dagordningen. Den här enskilda incidenten är allvarlig i sig, men problemet existerar inte bara i sportens värld utan exempelvis runtom i skolor och på andra platser. Vi måste som storförening ta ansvar. Vi har lärt oss någonting av det här, berättar han.

Han betonar även att han inte tror på generella bestraffningar i denna typ av förseelser.

– Det finns inget syfte i att bara stänga av en spelare. Det här handlar om viktigare frågor. Förhoppningen är att vi ska komma fram till rätt bedömning om hur vi ska agera i framtiden, säger han.

”Jag har godtagit ursäkten”

Under måndagen publicerade Otto Weidman en bild med en text på sitt Twitterkonto.

Idag har representanter från Jönköpings IK och Växjö IBK suttit i möte med mig och den berörda spelaren. Jag har fått en ursäkt till mig och min familj från en spelare som är djupt ångerfull. Jag har godtagit ursäkten från Växjöspelaren och Växjö som förening. Nu börjar en kamp från båda föreningarna mot samma mål”, skriver han.

ARTIKELN HANDLAR OM