Osäkerheten kring urinflaskorna: ”Läskig tanke...”

Uppdaterad 2018-02-18 | Publicerad 2018-02-01

OHTAKI. Osäkerheten kring flaskorna som ska användas vid dopningskontrollerna i OS oroar de svenska åkarna.

Deras säkerhet står på spel.

– Det är en läskig tanke att någon skulle kunna plantera något i flaskorna, säger Calle Halfvarsson.

Efter OS i Sotji avslöjades att urinprover hade bytts ut och ryska åkare fått rent urin i sina testflaskor.

Som följd av det har Wada, den internationella antidopningsbyrån, låtit ta fram nya flaskor som ska vara omöjliga att öppna på det vis som skedde i Ryssland.

Men i veckan avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att flaskorna visst gick att öppna. Ett laboratorium i Köln har slagit larm om samma sak och med en dryg vecka kvar till OS har Internationella olympiska kommittén agerat och bett Wada försäkra att dopningstesterna i Pyeongchang kommer att vara pålitliga.

De svenska åkarna förbereder sig inför OS på ett läger i Japan. Flera av herråkarna har sett nyheten om flaskorna.

Och reagerat.

– Det är jäkligt häpnadsväckande att man kan öppna flaskorna. De ska inte gå att öppna. Det är många frågetecken som behöver redas ut, säger Marcus Hellner.

– Det är inte alls bra att man kan öppna dom. Det ska vara en säker flaska så man själv kan vara trygg. När jag lämnar från mig flaskan ska det inte gå att manipulera kisset. Givetvis måste de hitta en bättre lösning på det. Nu har jag svårt att tro att någon skulle vilja manipulera det, men man ska vara säker, menar Jens Burman.

Men bara tanken är skrämmande.

– Det är en läskig tanke att någon skulle kunna plantera något i flaskorna. Man är alltid nervös. Jag lägger aldrig ifrån mig vätskebältet till exempel om jag inte vet att en tränare har koll på det, säger Calle Halfvarsson.

– Jag har svårt att tror att någon vill förstöra för en, det vore tragisk om det skulle ske, säger Marcus Hellner.

Väljer själv vilken flaska

När åkarna testas får de själva välja vilken flaska de ska lämna urin i. Kontrollanterna har med sig flera uppsättningar av samma sort.

– Det är ingen skillnad på flaskorna, men du ska få välja. Sen får du själv kontrollera så inte plasten är uppriven, säger Jens Burman.

De svenska åkarna berättar också att det är noga med att stänga locket ordentligt när de lämnat prov.

– När man skruvar åt de där flaskorna drar man åt dom allt vad man har till det klickar till. Man kollar också så de är täta, säger han.

De svenska åkarna har inte dopningstestas ännu under uppladdningen i Japan. Men de väntar på att kontrollanterna ska dyka upp.

– Det får man vara beredd på. Rätt vad det är så dyker de upp, säger Jens Burman.

Dopningsflaskorna som användes vid OS i Sotji 2014.