”Kunde träffas och enas om summan”

Qatars friidrottare inte från Qatar: ”Värvad bara för det här mästerskapet”

Publicerad 2019-10-01

Tomma läktare, farliga tävlingsförhållanden och nu värvade (?) hemmahopp.

På måndagen sprang Abderrahman Samba, mannen som skulle ta Qatar överst på prispallen i hemma-VM, sitt stora lopp.

– Han blev värvad till Qatar bara för att löpa det VM:et som är här, säger norrmannen Karsten Warholm till NRK.

Att Qatar saknar friidrottshistoria har blivit smärtsamt uppenbart av de tomma läktarna under pågående VM i Doha. Avsaknaden av idrottstradition, och därmed talanger, har också redan tidigare tvingat landet till kontroversiella vägar för att få fram konkurrenskraftiga idrottare till sina hemmamästerskap.

Sju av elva födda utomlands

Under handbolls-VM 2015 kunde Sportbladet avslöja hur spelarna i Qatars ihopvärvade landslag, som skrällvann ett silver i mästerskapet, fick stora summor pengar för att spela för nationen. Över 300 000 kronor i månaden i lön och minst 800 000 kronor var för varje seger i VM – skattefritt förstås – var moroten då.

Vid OS i Rio de Janeiro 2016 skrev Washington Post sedan hur Qatars representanter egentligen härstammade från totalt 17 olika länder och friidrotts-VM i Doha är inget trendbrott när det kommer till ursprung för hemmanationens medaljhopp.

Enligt norska NRK är minst sju av Qatars totalt elva utövare födda i ett annat land (tv-kanalen har inte lyckats identifiera födelselandet på två av de tävlande). Det är också uppenbart att något hände efter att landet tilldelades mästerskapet.

2014 fick Qatar friidrotts-VM, 2015 blev Sudans 400-meterslöpare Abdalelah Haroun qatarisk medborgare, 2016 anslöt Abderrahman Samba från Mauretanien och 2017 avsade sig hinderlöparen Yaser Salem Bagharab sitt yemenska medborgarskap för att istället tävla för Qatar.

Tre nya medborgare i ett land där en person som inte har en stor idrottslig talang, och därmed kan få Emirens välsignelse, måste bo i landet i 25 år för att ens kunna ansöka om medborgarskap.

”Kunde träffas i hemlighet”

Presidenten i det europeiska friidrottsförbundet Svein Arne Hansen har länge varit kritisk mot nationers taktik att köpa idrottare. För två år sedan fick han också betalt för sitt påtryckningsarbete när Internationella friidrottsförbundet bestämde att alla idrottare måste vänta tre år efter ett nationsbyte innan de kan representera ett nytt land.

– Tidigare kunde två länder bara träffas i hemlighet och komma överens om en eller annan summa pengar och så bytte de medborgarskap över en natt, säger Hansen till NRK.

Exakt hur, och varför, friidrottarna som representerar Qatar i VM bytte land är oklart. Abderrahman Samba har, efter NRK:s förfrågningar, avböjt en intervju i ämnet.

Måndagen var tänkt att vara hans, och Qatars, stora dag i VM men en skadefylld säsong hade skapat frågetecken kring 24-åringen inför finalen på 400 meter häck. I semifinalerna hade Samba sämst tid av alla finalister men tävlingen slutade ändå med en liten framgång.

Qatarien löpte in som trea bakom norrmannen Karsten Warholm och amerikanen Rai Benjamin. En medalj – men inte den valör han var hämtad för att bärga.

– Han blev värvad till Qatar bara för att löpa det VM:et som är här, sa konkurrenten Karsten Warholm till NRK redan innan loppet.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.