En match från att bli historiska

Sävehof kvitterade i kvartsfinalen mot RIK

Uppdaterad 2017-04-26 | Publicerad 2017-04-25

Sävehofs Olle Forsell-Schefvert, målvakt Per Sandström, Henrik Johansson och Atli Ingolfsson jublar.

Olle Forsell Schefvert och hans Sävehof vann fjärde kvartsfinalen mot Redbergslid.

På fredag kan Olle och brorsan Eric i Ystads IF bli historiska.

– Oj! Det hade jag ingen aning om, säger Olle till Sportbladet.

I söndags var Sävehof på väg ur SM-slutspelet i handboll.

Då låg man under med 0-2 i matcher i kvartsfinalen mot Redbergslid och 22-29 med tolv minuter kvar av den tredje.

Då reste Sävehof sig, gjorde 10–2 på mindre än tolv minuter och vann med 32–31 på bortaplan.

I den fjärde kvartsfinalen hemma i Partille fortsatte man där man slutade.

Sandström storspelade

Målvaktsveteranen Per Sandström, som har varit ifrågasatt hela säsongen i princip fram till de sista tolv minuterna i den tredje kvartsfinalen, fortsatte storspela samtidigt som unge kollegan i RIK, Tobias Thulin (som med rätta hyllats hela våren), hade svårt att komma åt bollarna tills slutet av matchen.

10-5 efter 17 minuter blev 15-9 när pausvisslan ljöd.

I andra hade man 21-12 efter 42 minuter innan slutresultatet skrevs till 26–18.

Främste målskytt i hemmalaget blev linjetrixaren Atli Ævar Ingolfsson med sju mål.

”Hade varit coolt”

Därmed står det 2-2 inför den femte och avgörande drabbningen på fredag i RIK:s Lisebergshallen.

Vilka är favoriter?

– Hade jag varit bookmaker hade jag satt två gånger pengarna på båda lagen. De som har dagen och vill mest kommer att ta hem det. Målvakts- och försvarsspel blir avgörande, säger Olle Forsell Schefvert.

Skulle Sävehof lyckas vinna den också blir man historiska.

Enligt landslagets presschef Daniel Vandor, som gjort en djupdykning i handbollens arkiv, har det aldrig hänt i slutspelshistorien att ett lag vänt 0-2 till 3-2 i en matchserie med två bortamatcher på de tre sista.

– Oj! Det hade jag ingen aning om. Det hade varit coolt, säger Forsell Schefvert.

42 gånger i slutspelshistorien på herr- och damsidan har det gått till fem matcher. Bara två gånger har ett lag vänt 0–2 till 3–2, men då har segraren haft hemmaplansfördel i sista matchen.

Alingsås semiklart

Faktum är att Olles bror Eric, som lämnade Sävehof för Ystads IF inför säsongen kan stå för precis samma bedrift samtidigt på fredag med sitt YIF när man möter Lugi i Lund. I den kvartsfinalen låg nämligen YIF också under med 0-2 efter två matcher men har sedan dess kvitterat efter två nya rysare.

– Det hade varit skôj att kunna göra nåt med brorsan även om han inte är här, säger Olle.

I den andra kvartsfinalen på tisdagen säkrade Alingsås en semifinalplats med 3-1 i matcher sedan man besegrat Malmö hemma med 27–21.

Sedan tidigare är seriesegrarna Kristianstad redan klara för semifinal efter att avfärdat Guif med 3-0 i matcher.