Sportbladets siffror: Hon är Sveriges mest populära idrottare

Publicerad 2018-12-25

Här är Sportbladets årliga lista på svenska folkets mest omtyckta idrottspersonlighet.

Det blev en jämn kamp mellan två uppskattade kvinnliga idrottsstjärnor: Sarah Sjöström, simning, och Charlotte Kalla, längdskidåkning.

Förra året vann Charlotte Kalla, men det här året blir det en knapp seger för Sarah Sjöström.

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Sportbladet.

1. Sarah Sjöström, 25, simning - 35 %

Ett historiskt år. Sarah Sjöström gjorde det som ingen annan svensk simmare lyckats med tidigare när hon vann fyra individuella guld vid långbane-EM. Hon klarade bedriften trots en smärtande tumme. Sarah tog dessutom hem den totala världscupen för andra året i rad.

Sarah Sjöström är Sveriges mest omtyckta idrottspersonlighet.


2. Charlotte Kalla, 31, längdskidåkning - 34 %

Högst upp på listan förra året. Nu knapp tvåa. Charlotte Kalla bevarar sin position som en av Sveriges främsta och mest omtyckta idrottspersoner. På meritlistan den här säsongen finns både ett OS-guld i skiathlon samt tre OS-silver; 10 km fri stil, stafett och sprintstafett. Ligger femma i världscupen med två andraplats som bästa resultat.

Charlotte Kalla.

3. Zlatan Ibrahimovic, 37, fotboll – 16%

Zlatan Ibrahimovic inledde året i Manchester United, men gjorde bara fem matcher i Premier League. I mars lämnade han den europeiska toppfotbollen för MLS och Los Angeles Galaxy. 

Där blev det succé för svensken som gjorde 22 mål på 28 matcher. 

4. Armand Duplantis, 19, friidrott – 15%

Stavfinalen under EM i Berlin i augusti kommer att bli ihågkommen som den bästa någonsin. Tacka Armand Duplantis för det. 18-åringen klarade den magiska sexmetersgränsen, men nöjde sig inte där utan la sedan upp ribban på 6,05. 

Även den höjden seglade han över med marginal. 

– Den här nivån, jag förstår det inte! Kolla höjden han har!! Det är ju 6,20! Herregud, herregud!, sa experten Kajsa Bergqvist i SVT.

Det räckte till EM-guld, svenskt rekord med 12 centimeter och nytt juniorvärldsrekord för jättetalangen.

Armand Duplantis.

4. Andreas Granqvist, 33, fotboll – 15%

Det har onekligen varit ”Granens" år. Var Sveriges bäste spelare i VM tillsammans med Victor Nilsson Lindelöf. Förutom att agera försvarsgeneral blev han också skyttekung med sina två avgörande straffmål. I klubblagen har det inte gått mycket sämre. Under våren ledde han Krasnodar till nya framgångar och under hösten spelade han upp Helsingborg i allsvenskan.

6. Stina Nilsson, 25, skidåkare – 13 %.

Efter ett misslyckande på VM 2017 satsade Stina Nilsson allt på OS-sprinten 2018. Och det blev ett perfekt lopp. OS-guldet lockade fram tårarna på Stina, men blev också starten på ett perfekt mästerskap med två stafettsilver och ett oväntat brons på tremilen. Hon kom tvåa i sprintcupen under världscupssäsongen.

7. Hanna Öberg, 23 , skidskytte – 12 %

Bragdguldsvinnaren. Hanna Öbergs OS-guld på 15 km var en vacker skräll, med alla ingredienser. Hon, som aldrig tidigare varit på pallen, startade tidigt i tävlingen och sköt fullt i första skyttet och åkte fort. Några dagar efter guldchocken avslutade hon Sveriges stafett på en silverplats.

7. Henrik Lundqvist, 36, ishockey – 12%

New York Rangers är inne i en föryngringsprocess, men 36-årige Henrik Lundqvist lämnar inte Manhattan. Han är fortfarande klubbens stora fixstjärna och har hittills stått för en urstark säsong i NHL. Rangers har överträffat förväntningarna  – allra främst tack vare ”King Henriks” storspel.

Henrik Lundqvist.

9. Frida Hansdotter, 33, alpint – 10%

Tog sju pallplatser i världscupen förra säsongen, men ingen seger. Den kom i stället när det gällde som allra mest. Mikaela Shiffrin var storfavorit till OS-guldet, men efter det första åket var det Wendy Holdener som låg etta och Frida Hansdotter tvåa. 

Schweiziskan lyckades inte rå på Hansdotter i det andra åket och svenskan tog ett sensationellt OS-guld i slalom.

10. Peder Fredricson, 46 , ridsport - 8 %

OS-silver 2016, EM-guld 2017 och Jerringpriset samma år. Ryttaren Peder Fredricson har fått en förankring hos svenskarna. 2018 var han en del i det lag som vann VM-silver efter en dramatisk upphämtning.

10. Ebba Andersson, 21, skidor - 8 %

Den unga skidåkaren har gått från klarhet till klarhet. Var med i silverstafettlaget i OS där hon stod för en stark sträcka och blev fyra i sin debut på olympiska sammanhang när skiathlon stod på schemat. Har inlett vintern i världscupen på ett lysande sätt som får självaste Therese Johaug att darra.

10. Victor Nilsson Lindelöf, fotboll – 8%

”Vigge” har gjort en bra säsong i Manchester United och fått mer och mer förtroende. 24-åringen var också Sveriges kanske bäste spelare i VM med flera femplus-matcher. Han belönades dessutom med Guldbollen som en av de yngsta vinnarna genom tiderna och har fortsatt att prestera på högsta nivå i landslaget.

10. Nilla Fischer, fotboll - 8 %.

Diamantbollenvinnare efter en stark säsong i klubblaget Wolfsburg. Det blev ligatitel och final i Champions League. Nilla Fisher var en kugge i landslaget som kvalade till VM. Även utanför planen har mittbacken uppmärksammats inte minst via sitt brandtal på Fotbollsgalan. Lika poppis som Guldbollenvinnaren, Victor Nilsson Lindelöf, men markant fler röster från kvinnor.

Victor Nilsson Lindelöf och Nilla Fisher

14. Henrik Stenson, 42, golf – 7 %

Har haft problem med en skador sedan i somras. Ligger kring jultid på 25:e plats på världsrankingen. Vi minns kanske främst den delade andraplatsen i PGA-tävlingen i Shanghai i oktober och femteplatsen och personbästa i Masters på Augusta.

15. Elias Pettersson, 20, ishockey – 6%

Vilket sanslöst genombrott! Först var han helt dominant i SHL, förde Växjö till SM-guld och blev utsedd till slutspelets MVP – som 19-åring. Sedan tog han klivet över till NHL, och har under hösten och vintern redan hunnit bli hela Vancouvers stora kelgris. Öser in poäng och slår rekord efter rekord. En ny svensk superstjärna är född.

15. Malin Baryard, 43, ridsport - 6 %

Ännu en rutinerad ryttare i den internationella toppen. Stod för en felfri runda när det svenska hopplandslaget gjorde en dramatisk upphämtning i laghoppningen i VM. Malin Baryard Johnsson och Indiana var också felfria och revanscherade sig för de ojämna insatserna hittills under VM.

17. Anna Haag, 32, skidor - 5 %

Avslutade sin långa, mästerskapstunga karriär i våras efter en omtumlande säsong med toppar och dalar. Bästa svenska på Tour de Ski, men OS gick tungt individuellt. Fick ändå chansen i stafetten och var med och körde hem ett silver till Sverige.

Anna Haag avslutade sin karriär med ett OS-silver.

17. Henrik Zetterberg, 38, ishockey – 5%

Tvingades i september meddela att han avslutar karriären, ryggproblemen sätter stopp. Folkkäre ”Zäta” är en av Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna och har en fantastisk meritlista att blicka tillbaka på. Den innehåller bland annat OS-guld, VM-guld och en Stanley Cup-titel med Detroit Red Wings, där han utsågs till slutspelets MVP.

19. André Myhrer, 35, alpint – 4%

35-åringen låg tvåa efter det första åket, men efter ett nytt superåk i andra vann han karriärens första mästerskapsguld och fullbordade den osannolika svenska slalomdubbeln i OS: 

19. Jenny Rissveds, 24, cykel – 4%

I februari tog Rissveds timeout efter att ha lidit av en svår depression och ätstörningar i två år. Men i juli gjorde OS-hjälten från 2016 comeback på SM och vann direkt. 

19. Kosovare Asllani, 29, fotboll - 4 %

En kreativ nyckel till det offensiva spelet i landslaget som under året blev klart för VM i Frankrike nästa sommar.

19. Sebastian Samuelsson, 21,– skidskytte - 4 %

Fick sitt genombrott under OS när han blev silver-Sebbe men foket efter sin medalj i jaktstarten. Sen blev det guld i stafett.

19. Tove Alexandersson, 26, orientering - 4 %

Skogens drottning. Fyra VM-medaljer, var av ett i skyrunning. Har också fyra EM-medaljer detta året.

19. Rolf-Göran Bengtsson, 56, ridsport - 4 %

Har haft en skadedrabbad säsong, men tillhör veteranerna i hopplandslaget.

19. Alexander Gustafsson, 31, MMA - 4 %

Rankades i augusti som världens främsta i utövare i sin viktklass.