”Det borde finnas en handlingsplan”

Publicerad 2015-05-12

Skidstjärnan Maria Rydqvist efterlyser mer forskning om kvinnorelaterade frågor inom idrotten

Maria Rydqvist vet vad det innebär att ta sig tillbaka till eliten efter graviditet.

– Men det ligger mycket på kvinnan själv. Det kanske kunde funnits en handlingsplan där hos alla förbund, säger hon i podden Women Only.

Skidåkaren efterlyser nu större kunskap och forskning kring kvinnorelaterade frågor inom idrotten.

Maria Rydqvist har fött två barn och lyckas kombinera mammalivet med sin skidsatsning.

Hon är uttagen igen till landslagets träningsgrupp och blev inkallad till VM i vintras där hon slutade fyra som bäst individuellt och var med i stafettlaget som vann silver.

Hennes resa har gått smidigt, men inte varit smärtfri. Det var svårare att komma tillbaka efter andra dottern.

Dessutom ställs Maria Rydqvist ofta inför komplicerade val och slits mellan att vara förälder och satsa på sin egen skidåkning.

 – Det är svårt när de är sjuka, om man ska akta sig eller inte. Det är nästan det som har varit jobbigast med hela idrotten.

”Har varit jättejobbigt”

Har du isolerat dig från dem?

– Ja och det har varit jättejobbigt.

I Sportbladets podcast Women Only berättar skidåkaren att hon finner information och kunskap kring hur man ska stötta och vägleda elitidrottande kvinnor under och efter graviditet bristfällig.

– Det kanske borde skapas bättre förutsättningar för kvinnor att komma tillbaka, säger hon i podden Women Only.

 – Jag tycker att det ska vara samma möjligheter för en mamma som en pappa att vara elitidrottare. Det är lite svårare för en kvinna att komma tillbaka, man ska gå igenom en graviditet, förlossning och amning. Det finns inte mycket forskning kring det. Vart skulle man vända sig? Det ligger mycket på kvinnan själv.

Skidåkaren efterlyser i stort ökat fokus på kvinnofrågor. 

”Forskar mest på män”

Hur påverkas till exempel kvinnor under sin menstruation?

– Det finns saker som berör bara kvinnor som vi skulle behöva veta mer om. Som hur vi ska träna och förhålla oss till menstruation? Det finns inte så mycket tydligare riktlinjer och svar.

– Man forskar mest på män, man vet mest om hur män ska träna. Det som rör kvinnor specifikt fokuserar man inte så mycket på. Det finns mycket kvar att utveckla där, säger hon.

Följ ämnen i artikeln