Ny åtgärd: Spelarna ska kunna stoppa matcherna

Publicerad 2017-04-26

Skandalen på Gamla Ullevi i fjol.

GÖTEBORG. Klimatet på de allsvenska arenorna är stundtals hårt och nu planerar Spelarföreningen och fackförbundet Unionen att införa skyddsombud i lagen.

De utvalda kommer på sikt att kunna påverka och avbryta matcher.

I Sportbladets enkät säger 88 procent av de allsvenska spelarna att de aldrig varit rädda, men IFK Göteborgs Mattias Bjärsmyr välkomnar förslaget.

– Det är ingen dum idé, säger han.

Fotbollsfesterna i allsvenskan avlöser varandra. Mycket är väldigt bra.

Samtidigt har enstaka händelser väckt uppmärksamhet som förra säsongens knallskott mot Malmö FF:s Tobias Sana på Gamla Ullevi och fansattacken mot Jordan Larsson efter att Helsingborg åkt ur allsvenskan.

Och nyligen bloggade Kalmar FF:s David Elm om hur han kände sig otrygg inne på Tele 2 Arena under uppvärmningen inför mötet med Hammarby. "Det var hat i dess renaste form" skrev Kalmar-spelaren om orden som skreks från läktarhåll.

När trakasserier sker på andra arbetsplatser finns det ett skyddsnät.

Snart kan elitspelarna i svensk fotboll stärka sitt nät med egna skyddsombud som kan hantera och fånga upp en här typen av frågor som är relaterade till arbetsmiljön.

Spelarföreningen och fackförbundet Unionen planerar att införa skyddsombud i lagen, en spelare per lag.

– Tanken är att man erbjuder en spelare i varje lag utbildning  så de vet vad man ska göra, säger Magnus Erlingmark på Spelarföreningen.

Jonathan Kibebe, ombudsman och avtalsansvarig för idrott på Unionen, utvecklar:

– Det finns i pipeline. Vi ska sätta oss med spelarföreningen under året och göra upp en plan. Skyddsombuden ska fungera som på vilken annan arbetsplats som helst. Som en ventil. Arbetsgivare är ansvariga, skyddsombuden ska finnas som stöd för medarbetarna.

88 aldrig rädda

En av de mest konkreta och drastiska åtgärder skulle vara att stoppa en match.

– Ja, teknisk sätt ska de kunna stoppa matchen. Nu lämnar man det ofta till arbetsgivaren, säkerhetsfolk och polis, säger Jonathan Kibebe.

Redan i dag har Unionen och Spelarföreningen en representant från varje klubb men ett skyddsombud har stöd i lagen.

– Som skyddsombud har man stöd av lagen när man vill få saker gjorda. De kommer kunna ha stora möjligheter att stoppa matcherna och vara delaktiga när man diskuterar säkerhetsfrågor, säger Jonathan Kibebe.

Hoppet är att klubbar och fotbollens organisationer (som Sef) ställer sig bakom förslaget. Om inte har Unionen rätt att genomföra åtgärden oavsett.

Sportbladet har inför säsongen gjort en stor enkät med svenska elitspelare.

154 spelare har svarat och av dem uppger 88 procent att de aldrig varit rädda i samband med sina matcher.

IFK Göteborgs Mattias Bjärsmyr tillhör den skaran. Han uppskattar dock förslaget om skyddsombud.

Välkomnar planerna

Inför onsdagens supportermatch mot Hammarby välkomnar han planerna.

– Ingen dum idé. Säger en spelare att man inte tänker spela så kan det bli på riktigt, med mer tyngd än om någon annan säger något, säger Bjärsmyr för att i nästa andetag påpeka:

– Det blir en press på en sådan spelare som blir skyddsombud. Då blir det att ta beslut som är bäst för laget. Sen finns det andra viktiga frågor för ett skyddsombud.
Hur ser du på inledningen som varit för er del?

– Det har varit ganska lugnt. Men vi har mött ett storlag, Malmö och det var på Nya Ullevi och det blev en fest. Så det var positivt. Men mot Hammarby är det en sådan typ av match där saker kan hända, men man hoppas inget sker så man inte behöver lägga fokus på det, säger IFK-spelaren.