Flinck: Största skrällen genom tiderna

MALMÖ. Danmark utslaget.

Bra för handbollen.

Bra för Sverige.

Och dåligt för Sverige.

Världsmästare, OS-mästare och stora guldfavoriter i EM.

Men utslagna innan de ens hann spela färdigt gruppspelet.

Danmarks fiasko i Malmö är den största negativa skrällen genom tiderna i ett handbollsmästerskap.

Det franska uttåget i söndags är nog god tvåa. De var ju trots allt näst största guldfavorit i detta EM då många trodde att fransmännen var revanschsugna efter att ha missat final i två raka mästerskap.

Två knallar som definitivt kan tolkas som en lyckoträff för det nya EM-formatet, att det var rätt att utöka EM från 16 till 24 lag. Europatoppen har blivit bredare och det är förstås bra för handbollen i stort.

Gyllene läge

Jag vidhåller också, med en dåres envishet, att det är bra för vårt svenska landslag att man slipper Danmark och Frankrike i mellanrundan.

Jag föredrar till och med ett Ungern vidare med två poäng, för att inte säga ett Island på noll poäng, än ett Danmark på noll i mellanrundan.

Och förstås Portugal i stället för Frankrike från gruppen i Trondheim.

Sverige har ett gyllene läge att kasta sig rakt in i leken på allvar nu med en seger mot Portugal på fredag.

Men då behöver mycket bli bättre, inte minst det uppställda anfallsspelet där Sverige måste hitta flyt, tajming och följsamhet. Mot Polen bestod niometersspelet, som Martin Frändesjö så träffsäkert påpekade i tv i går, av individuella prestationer av två spelare: Jim Gottfridsson och Kim Ekdahl Du Rietz.

”80 procent till danskarna”

Men på ett annat sätt var Danmarks fiasko inte alls bra för Sverige – som EM-arrangör.

Sedan ett år tillbaka, då danskarna just hade tagit VM-guld, har arrangörerna skickat ut alarmerande bulletiner om att danskarna skulle invadera Malmö och att de köpte upp de flesta biljetterna.

I oktober sa Krister Bergström, vd för EM 2020, till Kvällsposten:

– Av det vi har budgeterat i Malmö har vi sålt 90 procent av biljetterna – 80 procent är till danskar. Nu har vi sålt 42 000, de flesta till danskar. 

Jag har också flera gånger under EM:s inledning fått höra från folk i EM-staben hur viktigt det är för såväl biljettförsäljningen som arrangemanget att Sverige och/eller Danmark når finalhelgen i Stockholm där det svenska förbundet valt att lägga semifinaler och final på Tele 2 Arena med plats för 19 000 åskådare när det är handboll.

Pratar med Bagdad-Bob?

Blågult kan förstås fortfarande ta sig till Stockholm men när jag frågar Bergström vad Danmarks uttåg betyder för arrangemanget så är det plötsligt Bagdad-Bob jag pratar med.

Biljettförsäljningen påverkas inte alls utan går i stället som tåget.

Man är inte beroende av att Danmark eller Sverige tar sig till Stockholm.

Och plötsligt kan varken han eller marknadsansvarige Frank Ström, trots frågan hänvisas till just dem, svara på hur många biljetter till mellanrundan som man har sålt till danskarna.

Det enda Ström tillstår är att det är ”en liten risk att det blir tomma stolar” i Malmö.

Mina beräkningar, byggda på de siffror och procentsatser som Bergström släppt tidigare, säger att det, lågt räknat, handlar om 4 000 biljetter per kväll som sålts till danskarna. Inför gruppspelet uppgav EM-organisationen till dansk media att det hade sålts 5 000–7000 biljetter till danska fans. Det mesta talar förstås för att man har sålt ännu fler till den betydligt hetare mellanrundan som det danska landslaget var givet att avancera till.

Men nu finns det plötsligt mycket biljetter kvar, enligt Bergström.

Visst, biljetterna till danskarna är redan sålda. Men vad händer med själva EM-festen om de stannar hemma? Och all kringförsäljningen för den delen?

Några av danskarna kommer säkert att ta sig över bron. De älskar sin handboll, inte minst handboll i världsklass. Och de flesta satt kvar, och till och med hyllade, sitt landslag efter matchen mot Ryssland.

Men man ser också hur desperata danskar rear bort sina biljetter på nätet.

Självklart är det inte bra för EM-festen att danskarna är utslagna.

Som sagt: man skulle lagt mellanrundan i Göteborg i stället.

Sveriges matcher i mellanrundan:

Fredag 17 januari: Portugal (20.30)

Söndag 19 januari: Norge (18.30)

Tisdag 21 januari: Ungern (20.30)

Onsdag 22 januari: Island (20.30)

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln