IFK Kristianstad svenska mästare efter jättedramatik

Publicerad 2018-05-10

GÖTEBORG. HK Malmö och målvakten Dan Beutler pressade favorittippade IFK Kristianstad hårt i SM-finalen.

Det krävdes en förlängning innan Kristianstad kunde avgöra finalrysaren.

Efter fjärde raka SM-guldet hyllade spelarna klubbens fans.

– Vi är femton spelare, men det kanske är 6000 till i laget och familjen som ser till att vi bärgar ännu ett SM-guld till Kristianstad, säger målvakten Leo Larsson.

IFK Kristianstad kom till Göteborg och Scandinavium med mängder av stöttande fans och tre raka SM-guld i bagaget.

Det blev ytterligare en dag för firande.

Men det satt hårt inne.

SM-finalen blev ytterst dramatisk efter starkt målvaktsspel av både Kristianstads Richard Kappelin i första halvlek men framförallt HK Malmös Dan Beutler i hela matchen.

Det krävdes krävdes en förlängning innan den vilda orangefärgade festen kunde lyfta på riktigt. Den vann IFK Kristianstad med 23–22 efter två mål av Albin Lagergren och vassa räddningar av Leo Larsson.

– Vi släppte in Malmö i matchen på ett onödigt sätt. Vi blev lite fega och fortsatte inte att springa som vi gjorde i de första 50. Då blev vi ett lätt byte för Malmös försvar, säger Albin Lagergren efter avgörandet.

En fingervisning om vart guldet, som innebär att klubben står ensam på tredje plats i listan över flest SM-guld som toppas av Redbergslids IK, skulle hamna fick vi sjutton minuter in i första halvlek av Kristianstad.

Då hade lagen känt på varandra, det stod 7-7 på resultattavlan när målvakten Richard Kappelin spikade igen samtidigt som HK Malmö slarvade bort ett par anfall medan Kristianstad kunde ta gå ifrån efter mål av Mario Lipovac, Albin Lagergren och Tim Sörensen.

Sämsta publiksiffran sedan 2005

Efter 11-8 i halvtidsvila behöll de regerande mästarna kontrollen även om HK Malmö hade chans att vända matchen genom ett starkt målvaktsspel av Dan Beutler.

Vid ställningen 13–11 till Kristianstad gjorde Beutler två viktiga räddningar, vid 16–15 stängde han för ytterligare två skott vilket innebar att HK Malmö kunde hålla sig kvar i matchen.

Trots det såg det länge ut som att Kristianstad skulle fixa guldet, men en ny räddning av Dan Beutler och mål av Anton Blickhammar med en dryg minut kvar av matchen gjorde sista minuten till en rysare med ställningen 20–20. Kristianstad gick till anfall, men skottet av Helge Freiman gick i stolpen och när Malmö inte kunde nyttja den korta tid som var kvar väntade förlängning.

Även den blev dramatisk, men Kristianstad vägde lite tyngre.

”De ger en sådan inramning”

Segern innebar det fjärde raka guldet för Kristianstad.

SM-finalen mellan IFK Kristianstad och HK Malmö sågs av 9 668 personer. Det var den sämsta publiksiffran sedan 2005 då finalerna övergick till att avgöras under en enskild dag istället för i en serie.

Men IFK Kristianstads spelare kunde inte klaga på antalet fans som var där för att stötta just dem.

Det var flera tusen fans i klubbens färger som satte prägel på matchen och efter segern var spelarna ödmjukt tacksamma.

– Vilken inramning, vilken stämning. Det är jättemycket folk från Kristianstad som kommer hit och de bär oss fram. Vi är helt slut, det blir förlängning men vi lyckas hitta energi någonstans, säger Leo Larsson målvakt i IFK.

– De betyder hur mycket som helst för oss, jag är väldigt tacksam för att de har följt oss hela säsongen, säger Albin Lagergren.

Även motståndarlagets målvakt Dan Beutler var stor efter den tunga förlusten och hyllade Kristianstads fans.

– Det är underbart. De ger en sådan inramning. Vad hade den här finalen varit utan Kristianstad-fansen? säger han.

Detta var dock den sista SM-finalen på herrsidan i den här versionen. Sportbladet kunde tidigare i dag avslöja att konceptet kommer att ändras.