Växjös 18-åring visade segervägen mot rivalen

Ola Karlman/TT

Publicerad 2018-12-19

Med några slutspelsbataljer de senaste åren i färskt minne har matcherna mellan Växjö och Malmö utvecklats till känslofyllda rivalmöten.

18-årige Filip Cederqvist behöll kylan och sköt målet som visade Växjö vägen till 3–1-segern.

Den här kvällen kom båda lagen till spel med en tydlig doft av den absoluta tabelltoppen och tre poäng toppade förstås bådas önskelistor i dessa jultider.

Faktumet att det ännu var mållöst när 20 minuter spelats kunde tillskrivas de båda målvakterna på isen. Växjö Viktor Fasth briljerade varje gång han fick frågan och Cristopher Nihlstorp i Malmös mål storspelade även han.

Fröberg inledde

Filip Cederqvists kyliga avslut banade vägen för Växjö mot Malmö.

Senast lagen möttes på småländsk mark, för drygt två månader sedan, vann Växjö med matchens enda mål. I den andra perioden kopplade hemmalaget greppet om händelserna på isen och Malmö fortsatte att dra på sig minuter i utvisningsbåset, Nihlstorp i kassen blev stundtals bombarderad av Växjöpuckar. Så småningom kom reprisen från oktobermatchen, Linus Fröberg gjorde matchens första mål och Växjö var i ledning.

Spelarna såg ut att trivas fint med de många närkamperna.

– Alltid roliga matcher mot Malmö, sade Växjös back Peter Andersson till C More.

Tidig julklapp

Med bara sekunder kvar av den andra perioden replikerade Malmö. Axel Wemmenborn gjorde mål med skridskon och fick avvakta en videobedömning innan han kunde släppa loss jublet över sitt första mål för säsongen.

– Jag var rätt säker på att det skulle godkännas, sade han till C More i den andra periodpausen.

Tätt, tufft och jämnt på tavlan inför avgörandet stämde väl med förhandsprognoserna. Filip Cederqvist fick läget mitt i slottet och presterade ett kyligt avslut som gav Växjö ledningen åter. Några minuter senare utökade Roman Horak till 3–1 och Växjö fick öppna julklappen som innehöll tre poäng i förskott.

Växjö har nu nio hemmasegrar i rad vilket är tangerat klubbrekord i SHL.