Det är anfallsspelet i Sverige som måste bli bättre.

Därför påbörjades mot Portugal en tuffare matchning.

– Det är inga klockbyten mer, nu kör vi lite mer öppna byten, säger förbundskapten Staffan Olsson.

Det gav svensk seger med 36–24.

Försvarsspelet i handbollslandslaget har fungerat helt okej under matcherna på förlägret, till och med det oprövade 5–1-försvaret har gått oväntat bra. Med elva dagar kvar till EM-starten mot Slovenien är det i stället anfallsspelet som måste bli mycket bättre, enligt Staffan Olsson.

Och mot Portugal, som leds av Olsson och Ola Lindgrens förra landslagskamrater Mats Olssons och Thomas Sivertssons, var Sverige hetare framåt. Lika många mål som gjordes i 20–24-förlusten mot Norge hann Sverige nästan med i första halvlek i Eriksdalshallen.

– Vi blev lite bättre de sista tio–tolv minuterna i första halvlek, då blev det lite fart på det. Det var allmänt lite segt de första 15–17 minuterna men sen blev det lite fart på det, säger Olsson.

– Jag tycker att tendensen är positiv.

Lagen följdes åt till 9–9 innan Sverige tinade upp i anfallet och drog ifrån. Lagkaptenen Kim Andersson tog sitt ansvar och gjorde fem mål i första halvleken, Dalibor Dodor och Niclas Ekberg var inte mycket sämre med fyra var. De tre tillsammans med Jonas Källman, Fredrik Larsson och Mattias Gustafsson matchades hårt före paus.

– Vi har sagt att vi de avslutande matcherna vill titta på om det är någon som är lite på gång, vi byter inte efter klocka men samtidigt vill vi ha många i gång ändå, säger Olsson, som i de tidigare träningsmatcherna varit väldigt flitig i bytena.

I andra halvlek kom det mer orutinerade gänget in och till en början var det måltorka på fem minuter. Men sedan lossnade det för Oscar Carlén, Fredrik Petersen och Kim Ekdahl Du Rietz och det unga gänget, som tillsammans med veteranen Robert Arrhenius ledde Sverige till seger med hela 36–24.